C.V. De Jonge Böck Nieuw-Einde proclameerde, tot grote verrassing, voor de eerste keer in haar geschiedenis een “Dreigestirn”

Wat heerste er zaterdag 7 januari jl. weer een meer als opperbeste carnavalsstemming in narrentempel de Varenbeuk aan de Carisborgweg in Heerlen-Noord. Geen wonder eigenlijk dat door de corona periode was vieren van het onvervalste carnavalsfeest bijna niet mogelijk. Prinsen en prinsessen werden twee jaar niet uitgeroepen en geproclameerd. Dus kregen de in 2020 uitgeroepen hoogheden er nog, “weliswaar op papier en zonder officiële plichtplegingen ” er twee extra jaren bij. Dat de hunkering naar de viering van carnaval, ook bij de Jonge Böck N.Einde/Heerlen Noord groot was, bleek op zaterdag 7 januari dan ook overduidelijk. Narrentempel de Varenbeuk was dan ook, zoals het zo mooi heet, bomvol, waaronder ook een groot aantal bevriende carnavalsverenigingen. Met z’n allen werd er dan ook gezorgd dat de ambiance groot was, zodat terecht gesproken mocht worden van een topavond. Overigens “gevoed” door de geweldige optredens van de artiesten Joy Blijdenstein, Domm & Doöl, Ronnyron en Marleen Rutte.

Natuurlijk vormde ook voor de aanwezige carnavalisten de nieuwsgierigheid, wie de nieuwe prins, prinses of een prinsenpaar, gepresenteerd zou worden. Maar hiertoe moest uiteraard nog even geduld worden opgebracht. Want eerst moest nog afscheid genomen worden van oud prinses Sylvia, prins Franco en jeugdprinses Bryenna. Genoemd afscheid vond plaats middels een “Lach en Traan” ceremonie. Dit onder dank voor hun geweldige inzet.

Na een prachtige proclamatie act, met muziek van kenmerkende nummers van een                       Dreigestirn kwamen Jonkvrouw Manuela I, boer Tinus I en Prins Jan de V te voorschijn als nieuwe heersers van Nieuw-Einde  2022-2023. De verrassing was dan ook compleet geslaagd. zeker door het gegeven dat het voor de eerste maal in de langjarige geschiedenis van de Jonge Böck was dat zij een Dreigestirn uitriepen en proclameerde. Zoals bekend is de C.V. de Jonge Böck  opgericht in 1954 in lokaal Th Drijver op de Schrieversheideweg. O.l.v. Frans Kinderman groeide de vereniging snel uit tot een volwassen vereniging met goed bezochte zittingen en deelname aan veel festiviteiten in de wijk en verre omgeving. Zij waren dus in binnen- en buitenland graag geziene gasten. In haar bestaansleven wisten zij ieder jaar personen te strikken voor prins, prinses of prinsenpaar. Maar nimmer, naar Keuls voorbeeld, een Dreigestirn. Daar is dus nu eindelijk, januari 2023, verandering in gekomen. Geweldig toch.                      

Het Dreigestirn 2023 wordt gevormd door Prins Jan V (Jan Reuling), Jonkvrouw Manuela (Manny Baggen) en boer Tinus l (Tinus de Jonge).

De prins, die rol moest in het Dreigestirn door een zeer bekende van Nieuw Einde vervuld worden. Jan V is al jaren lang lid van de JB, heeft meerdere functies vervuld binnen de gelederen waaronder ook voorzitter. Maar buiten de JB is hij ook heel bekend in de voetbal van Nieuw Einde en nu dus Heksenberg- NEC. Dus heeft hij carnaval en voetbal hoog in het vaandel staan. Overigens heeft het Dreigestirn de rol verdeling zelf verdeeld waarbij Jan V uitverkoren was als Dreigestirn prins. Hij is getrouwd met Els Reuling en heeft 3 kinderen Nicolle, Jeroen en Amända en is helemaal gek op zijn 6 kleinkinderen.

Jonkvrouw Manuela I, die rol wordt altijd in het Dreigestirn vervuld door een man, die op een spitsvondige manier de carnaval op de hak neemt en deze persoon is in het dagelijks leven Manny Baggen. Hij heeft een zoon Richard en een dochter Sylvana.Zijn hobby’s zijn de Jong Böck, F1 en Sinterklaas uit helpen als hulp Sint.                                                                          

Boer Tinus I, die rol wordt altijd in het Dreigestirn vervuld door een man met een brede body daar hij er mede voor is om het “vasteloavendskasteel” van Nieuw Einde te bewaken. Zijn hobby’s zijn Disk Jockey, F1 en Jong Böck.

Saillant detail of toeval is het gegeven dat, na de uitroeping van het Dreigestirn afgelopen zaterdag in Heerlen-Noord, op zondagavond 8 januari op de televisiezender WDR 3 de proclamatie te zien was van het Keulse Dreigestirn. Leuk natuurlijk, maar kan geen vergelijking zijn met het Dreigestirn Heerlen-Noord. Maar goed ook omdat het Dreigestirn Heerlen-Noord gevormd wordt uit doodgewone wijkbewoners die net zo veel plezier en passie beleven. 

Het nieuwe Dreigestirn worden bijgestaan door de adjudanten, Simone en Jeroen Wachelder. Komende zondag 15 januari jl. houdt C.V. de Jonge Böck en het Dreigestirn vanaf 11.11 uur receptie, welke als vanouds, en nu zeker met het Dreigestirn, mag rekenen op een grote opkomst van receptie bezoekers in narrentempel Café/zaal de Varenbeuk Carisborgweg. Zij willen immers het verrassing Dreigestirn met eigen ogen aanschouwen en de hand drukken. Dit als opsteker en opwarmer voor de komende carnavalsactiviteiten tot Aswoensdag 22 februari.

Tekst: Callie Steijaert

Foto: Callie Steijaert & Lucho Carreno ( uit het archief)

 

Geef een reactie