Sjpasseberg/Heksenberg presenteerde op daverende wijze Dean Falize als de 50e nieuwe prins in 2023

Een oeroud gezegde: “na regen komt zonneschijn” was afgelopen zaterdag 14 januari, zeker niet van toepassing in de Heerlense wijk Heksenberg, welke wijk van de elfde van de elfde (11 november) tot Aswoensdag (dit jaar 2023 op woensdag 22 februari) is omgedoopt tot Sjpasseberg. Bijna de gehele zaterdag was het buiten nat en koud laat staan van enige zonneschijn. En juist op deze druilerige zaterdag (avond) stond bij D’r Heksenbergse Vasteloavends Verein de jaarlijkse prinsenproclamatie op haar activiteiten kalender. Na de twee jaar van de Coronapandemie met als gevolg geen organisatie van een prinsenproclamatie en andere carnavalsactiviteiten in 2021 en 2022 mocht het gelukkig weer. Het gemis hiervan werd zaterdag 14 januari 2023 dan ook dubbel en dwars op grootse en daverende wijze ingehaald. 

Dit bleek dan ook overduidelijk dat, ondanks dat het buiten nat en koud was heerste er binnen de muren van het Sjpasshoes (Gemeenschapshuis Heksenberg) een warme, gezellige en feestelijke stemming. Een optimaal bewijs dat viering van carnaval, middels ook de prinsenproclamatie, gelukkig nu weer heel hoog in het vaandel stond bij de “Verein”. In een overvol Sjpasshoes (waaronder een groot aantal bevriende collega’s carnavalsverenigingen) vormde top “sjpass en plezeer” de boventoon. Dit uiteraard ook mede dank zij de uitstekende muzikale ondersteuning van klasse DJ Paul Heuts. Nadien ook door zangduo Rita & Friend en Coverband TONIGHT. Natuurlijk overheerste hierbij ook de gedachtegang en uiteraard de nieuwsgierigheid wie door het actieve prinsen comité gevormd door Wiel Nuij, Ton van Schaaik en Wiel Berends was uitverkoren om tot, uiteraard met een gouden randje, uitgeroepen en geproclameerd zou worden als de 50e prins van de “Verein” c.q. Sjpasseberg. 

Maar alvorens de geheimhouding, over de ware identiteit van de nieuwe heerser 2023, kon worden opgeheven moest natuurlijk eerst nog afscheid genomen worden van de op dat moment nog regerende prins Patrick (Rieke) de derde. De abdicatie, o.l.v. een goed op dreef zijnde president/ “moelemeeker” Wiel Nuij, kende uiteraard een bijzonder tintje. Aftredende prins Patrick gekozen op 11 januari 2020 kreeg immers, als gevolg van de coronapandemie, noodgedwongen twee jaar verlenging zonder officieel in prinselijke outfit naar buiten op       te treden. Maar dat deed geen afbreuk aan de meer als geweldige wijze waarop hij zijn prinselijke taken in Sjpasseberg e.o. invulde. Dit verdiende alleen maar respect en bleek dan ook tijdens zijn abdicatie waar lofuitingen en dankbaarheid overheerste.  

Na de abdicatie werd langzaam maar zeker “toegeleefd” naar de komst, c.q. openbaring’ van de opvolger van nu dan ex-prins zijnde Patrick de derde. De spanning werd steeds verder opgebouwd. Toen het moment suprême eindelijk aanbrak viel van bijna ieders gezicht duidelijk waar te nemen: wie zou het zijn? Traditiegetrouw bracht de leden van de “Verein” het bekende “heksenhuisje” naar de zaal binnen om voor de bühne gestald te worden. President Wiel gaf vervolgens het sein om samen de aftel procedure 11 naar 0 in te zetten. Onder oorverdovend gejuich en alaafs ging het “dakje van het Heksenhuisje” omhoog en sprong, onder neerdaling van de nodige confetti, op de meest enthousiaste wijze Dean Falize, uit zijn korte verblijf. Een geweldige introductie van de 50e prinscarnaval van de “Verein” in Sjpasseberg-Heksenberg.

Nieuwe prins Dean Falize is geboren op 28 juni 1993. Is dus 29 jaar oud en zoon van Marcel en Nicole Falize. Zijn twee broers zijn Glenn en Colin. Hij is al 8 jaar samen met zijn vriendin Nina Claassen en woont al 4 jaar samen op de Bokstraat te Heerlerheide (op steenworp van het Sjpasshoes). Behalve, nu dus nieuwe prinscarnaval in Sjpasseberg, is hij sinds 23 april 2022 trotse papa van dochter Liz. Hij is werkzaam bij Andre Rieu in zijn Johann Strauss Orkest als slagwerker. Ook is hij al 5 jaar slagwerkdocent bij Splash muziekschool.
Maar carnaval is bij de familie Falize een hoog goed en zit dan ook diep geworteld in hun bloed. Niet zo verwonderlijk want voor velen zijn zij geen vreemden. Vader Marcel (vroeger prins bij CV de Jonge Böck en Ordedrager bij de “Verein”), moeder (Nicole) prinses bij D.G. De Geête, broer Colin prins bij C.V. de Bokkeriejesj en nu is hij zelf prins bij “D’r Heksenbergse Vasteloavends Verein”. Een droom die uitgekomen is en gelukkig dat hij dit jaar de rol als prins eindelijk zelf mag invullen. Hij zal dan ook grote voorrang geven aan het motto van de “Verein” te weten “ LED… Op, Veer zette Sjpasseberg op ziene kop”. Samen met de Verein, zijn twee adjudanten Sebastiaan Korbmacher, Marcel Falize en alle onderdanen gaat hij na 2 jaar geen carnaval beleving er weer een Vasteloavend van maken om nooit te vergeten.-Alaaf

Foto’s: “Verein” en Callie Steijaert

Geef een reactie