BURGEMEESTER BRUNSSUM TREEDT TOE TOT COMITÉ VAN AANBEVELING JACK ALDEWERELD STICHTING


Brunssum, 17 januari 2023 – Burgemeester Wilma van der Rijt is toegetreden tot het Comité van Aanbeveling* van de Jack Aldewereld Stichting. Ze bevindt zich in goed gezelschap van andere prominenten als o.a. Theo Bovens, oud-gouverneur Limburg, Lodewijk Asscher, oud-minister en achterkleinkind van Abraham Asscher (voorzitter Joodsche Raad), Camille Oostwegel sr., Oostwegel Collection, en Ronald Leopold, directeur Anne Frank Stichting. 

De Jack Aldewereld Stichting richt zich op het unieke onderduikverleden van Brunssum in de Tweede Wereldoorlog. De stichting noemt dit ‘Het verhaal van Brunssum, het verhaal van hoop’. Het verhaal is opgebouwd uit heel veel afzonderlijke verhalen, kleine herinneringen en grootse daden, die er allemaal toe hebben geleid dat zo’n 300 tot 400 onderduikers waaronder ruim de helft Joodse kinderen de oorlog overleefden in Brunssum. Een gemeenschap die, met gevaar voor eigen leven, koos voor medemenselijkheid en solidariteit. Naast het boven water halen van zoveel mogelijk verhalen, richt de stichting zich vooral ook op dialoog met de huidige generaties.

Burgemeester Wilma van der Rijt aarzelde geen moment toen ze werd gevraagd zitting in de nemen in het Comité van Aanbeveling. “De Jack Aldewereld Stichting verricht belangrijk werk voor Brunssum. Niet veel mensen weten van onze unieke geschiedenis af en het is goed dat hier meer aandacht voor komt zodat we Brunssum samen positief op de kaart zetten. Wat mij erg aanspreekt, is dat de stichting veel doet met scholen in de omgeving en continu de dialoog aangaat. In de oorlogsjaren stonden mensen voor cruciale keuzes: deed je mee, keek je weg of kwam je in verzet? Ik vind het heel belangrijk dat we ook met de generaties van nu in dialoog gaan, want die keuzes zijn ook vandaag de dag nog steeds actueel.”  

Voorzitter Arie de Zeeuw is erg blij met de uitbreiding van het Comité van Aanbeveling. “Ons Comité van Aanbeveling bestond al uit enkele mensen die in het verleden de Brunssumse gemeenschap hebben gediend in een rol als wethouder of burgemeester, maar het is natuurlijk een grote eer dat de huidige burgemeester ook haar naam wil verbinden aan onze stichting. Bovendien hebben wij mevrouw Van der Rijt leren kennen als iemand die zeer betrokken is bij de gemeenschap en alles wat Brunssum heeft gemaakt tot wat het nu is. ‘Het verhaal van Brunssum, het verhaal van hoop’ heeft hier in belangrijke mate aan bijgedragen.”

* Het Comité van Aanbeveling bestaat nu uit Lodewijk Asscher, Richard de Boer, Theo Bovens, Eric Geurts, Fons Jacobs, Gerd Leers, Ronald Leopold (directeur Anne Frank Stichting), Bertien Minco (directeur Herinneringscentrum Kamp Westerbork), Camille Oostwegel sr., Wilma van der Rijt en Benoit Wesly

Over de Jack Aldewereld Stichting

De Jack Aldewereld Stichting is in 2020 opgericht en heeft als doel om locaties in Brunssum en verhalen met betrekking tot het door de Brunssumse bevolking redden van Joodse kinderen en andere vervolgden tijdens de Tweede Wereldoorlog te bewaren en te delen. Dit stukje geschiedenis is het waard om breder bekend te worden. Daarbij wil de stichting vooral de dialoog aangaan met de huidige generaties. Het verhaal van Brunssum is namelijk ook een verhaal van hoop. Brunssumers kozen namelijk voor medemenselijkheid, solidariteit en vrijheid voor mensen die hulp nodig hadden. De stichting is vernoemd naar Jack Aldewereld die als baby naar Brunssum is gesmokkeld en daar als onderduikkind de oorlog heeft overleefd.

Foto-onderschrift: v.l.n.r. Paul Willemsen, burgemeester Wilma van der Rijt, Jannie Treeck, Yvonne Koks, Erik Molnar en Arie de Zeeuw.

Tekst: Wereldstichting

 

Geef een reactie