De opmerkelijke comeback van een Heerlense bokskampioen

BOKSWEDSTRIJD SOMMAY BILAL - EMMER GONGOR

Profbokser Somay Bilal (30) maakte zaterdagavond in Heerlen na bijna vier jaar een glorieuze rentree in de wedstrijdring. Van ringroest bleek geen sprake. Doelgericht en onverminderd watervlug declasseerde de weltergewicht zijn Turks-Duitse tegenstander Emre Gungormus. In de vijfde ronde maakte de scheidsrechter een einde aan de ongelijke strijd: TKO (Technisch KO). Het betekende Bilal’s dertiende zege in zijn dertiende profgevecht.       

Oude boks glorietijden herleven zaterdagvond in Hoyer Gym in Heerlen-Noord. Op de eerste rij aan de ring oud prof bokskampioenen als Gevorg Katchikian en Ricardo Snijders. In de blauwe hoek wordt Patrick Driessen de trainer coach van Somay Bilal geassisteerd door  regerend Beneluxkampioen Xavier Köhlen. In de goed gevulde zaal is het verwachtingspatroon bij Bilal’s grote fan schare voelbaar. De klasbak stelt zijn fans uit Heerlerheide niet teleur. Al na 20 seconden zorgt de bokser met een knallende ‘linkse’ voor veel enthousiasme. 

En die begeestering neemt enkel  toe. Tegenstander Emre Gungormus krijgt boks les en kruipt diverse keren door het oog van de naald, tijdens een spervuur aan slagen. In de tweede ronde lijkt het einde van de ongelijke strijd eraan te komen. Maar Bilal geeft zijn tegenstander nog even uitstel van executie. “Het was zo’n vriendelijke jongen in de ring. Ik wilde hem nog even wat boks ervaring gunnen.” Een pijnlijk ervaring, temeer omdat de coach van Gungormus weigert om de handdoek in de ring te gooien.

Bijzonder verhaal

In de vijfde ronde maakt de scheidsrechter na een nieuw spervuur aan slagen op hoofd en lichaam van Gungormus een einde aan de ongelijke strijd. De zaal ontploft. Euforie ook bij Somay Bilal en zijn begeleidingsstaf. De innige omhelzing met trainer-coach Patrick Driessen spreekt boekdelen. Bilal grijpt de ringmicrofoon. Zijn woorden “ik ben weer terug” vergroten het enthousiasme. Ze duiden ook het bijzondere comeback verhaal van een van Nederlands beste boksers.      

Dat Somay Bilal na zijn laatste profgevecht op 13 april 2019, tegen Giorgi Ungiadze in Wilnis, nog eens in de ring zou terugkeren leek namelijk lang ondenkbaar. Blessures, niet fit. In zijn hoofd kon hij niet meer door boks muren heen De coronatijd leek de definitieve knak voor zijn veelbelovende boksloopbaan. Zijn interesse verflauwde. Ondernemer Somay Bilal focuste zich op zijn kledingzaak in Heerlen. 

“Ik dacht: het is nu of nooit” 

Maar drie maanden geleden kreeg hij plotsklaps weer de boks geest. De Trigger was een Europees IBO gevecht van een bokser die hij eerder alle hoeken van de ring had laten zien. “Ik dacht het is nu of nooit om nog eens vol voor een Europees titelgevecht te gaan. Anders moet ik me mogelijk later verwijten: had ik toen maar.” 

Somay Bilal hervatte de training bij de gerenommeerde Heerlense succestrainer Patrick Driessen. En was in recordtijd weer op wedstrijdpeil. “Somay had altijd al wat meer dan andere boksers. Hij is nu ook nog eens wat verstandiger en rustiger geworden. Hij is gerijpt als mens en heeft in de ring naast zijn grote klasse nu ook het comfort van de ervaring”, zegt Driessen. 

BOKSWEDSTRIJD SOMMAY BILAL – EMMER GONGOR.  Foto’s: Arnaud Nilwik.

Veel steun ervaart Somay Bilal ook van die andere klasbak bij Olympia ’75, teamgenoot Xavier Köhlen, die in dezelfde gewichtsklasse bokst. “We sparren eigenlijk zelden tegen elkaar. Maar Xavier is een hele slimme jongen. Tijdens trainingen voelt hij aan wat ik nodig heb en vult dat perfect in”, zegt Bilal.     

Somay Bilal trainde in twee maanden tijd 10 kg af. Drie dagen voor zijn rentree wedstrijd zat de weltergewicht weer op zijn streefgewicht van 65 kg. Zijn pezige lichaam ziet er dan ook onverminderd uit alsof er staaldraad doorheen loopt. Ook aan beweeglijkheid heeft hij niet ingeboet. De bokser speelt ook zaterdag met zijn tegenstander. Zijn overmacht is zo groot dat hij soms neigt tot nonchalance. 

BOKSWEDSTRIJD SOMMAY BILAL – EMMER GONGOR Foto’s: Arnaud Nilwik.

Wonderdokter Hub Westhovens

Ook zijn stootkracht mag er onverminderd wezen. Wonderdokter’ Hub Westhovens, die hij op advies van een bekende oud-sportjournalist van De Limburger bezocht, kreeg hem voor het eerst in jaren helemaal fit. “Hub Westhovens levert echt fantastisch werk. Hij is met mij zelfs nog naar Keulen geweest tijdens het hersteltraject. Ik had altijd problemen met mijn rechterschouder. Drie weken geleden heb ik voor het eerst in jaren pijnvrij kunnen boksen en stoten. Echt fantastisch!”  

Een fantastisch is onverminderd ook de bokser Somay Bilal. De nationale licht weltergewicht titel, die hij eerder van 2014 tot 2019 in zijn bezit had, is sinds 2019 vacant. Met een titelgevecht zou hij zich opnieuw tot Nederlands kampioen kunnen kronen. “Maar dat is voor mij niet echt meer een doel”, zegt hij. “Hooguit een opmaat naar! Mijn grote doel is een Europees titelgevecht.” Door het winnen van drie goede profpartijen in de komende maanden kan ik het waarschijnlijk realiseren. Ik ga er vol voor!”

Geef een reactie