Hoofdmenu

Belangrijke driepunter KVC Oranje WDZ doet te weinig met numeriek overwicht

KVC Oranje heeft het thuisduel tegen WDZ met 3-2 over de streep getrokken. Een belangrijke zege omdat het een zespuntenduel betrof, waarin beide ploegen vooraf een overwinning wilden om met drie winstpunten wat afstand van de gevaarlijke plekken op de ranglijst van 3B te kunnen nemen. Eerder dit seizoen, in Bocholtz, schotelden de acteurs het publiek een spektakelstuk voor, dat uiteindelijk eindigde in 3-3. Ook nu was er weer spektakel, zij het op een ietwat andere manier.

In Bocholt stond het destijds halverwege het eerste bedrijf 3-0 voor WDZ. Die ploeg liet KVC Oranje toen in een korte fase alle hoeken van het veld zien. Nu ging dat compleet anders. KVC Oranje was gedurende vrijwel de gehele eerste helft de beter voetballende ploeg. In eerste instantie leverde dat overigens nog niet direct doelgevaar op. Een schot van Chris Frauenrath van buiten de zestien vloog over. Een vergelijkbaar schot van Scott Vienerius was eenzelfde lot beschoren. Rond het half uur kreeg de thuisclub loon naar werken, in de vorm van een treffer. Niels Lanckohr stuurde Scott Vienerius op links de diepte in. De ‘kleine’ Vienerius speelde zijn man met een fraaie schijnbeweging uit en legde met zijn linker voor. Bij de tweede paal vond hij Chris Frauenrath, die de bal aflegde op ploeggenoot Ben Vloeberghs. De lange spits, die na het duel zou worden uitgeroepen tot ‘Man of the match’, tikte (foto’s) beheerst binnen: 1-0.

Aan het spelbeeld veranderde die treffer niet veel. WDZ bleek vooralsnog namelijk niet bij machte voor echt gevaar te zorgen. Kort voor de thee kreeg het duel echter een onverwachte wending. Scott Vienerius pakte een volkomen onnodige tweede gele kaart en moest inrukken. In de resterende twee minuten van de eerste helft deelde WDZ een eerste prik uit. Een kopbal van Job Bleijlevens, na een vrije trap van Jeroen Hünen vanaf links, ging net over de veste van KVC-goalie Lars van der Weide.

Wie na de hervatting een compleet ander speelbeeld had verwacht -dat waren er gezien het ontstane numerieke overwicht voor WDZ niet weinigen- kwam aanvankelijk bedrogen uit. De ploeg uit Bocholtz, van vertrekkend trainer Martin Kremers, viel wel aan maar werd niet echt gevaarlijk. Sterker nog, het eerste gevaar ontstond aan de overkant. Niels Lanckohr punterde bal van zo’n tien meter, na uitstekend voorbereidend werk van Mitchel Flecken, richting het WDZ-doel. Keeper Bas de Vreede redde met zijn voeten.  Even later was de doelman alsnog verslagen. Lloyd Vromen nam op links een hoekschop, Chris Frauenrath kopte tegendraads raak: 2-0.

Geeft wat lucht, dachten en spraken de KVC-aanhangers hardop uit. Het was nog niet gezegd, of het stond 2-1. Nu kopte Stefan Diender namens WDZ raak, uit een hoekschop van Randy Eberhard vanaf rechts. Daarmee was de spanning weer volledig terug en het geloof op een beter resultaat nam bij WDZ zichtbaar toe. Niet onterecht, zo bleek. Een dikke tien minuten later namelijk was diezelfde Stefan Diender opnieuw trefzeker, wederom uit een hoekschop vanaf rechts, maar nu met zijn voeten. KVC Oranje appelleerde nog wegens aan het doelpunt voorafgaand handspel van Diender, maar omdat scheidsrechter Nico Veltrop dat niet had waargenomen kon de leidsman niet anders dan het doelpunt goedkeuren: 2-2-

Met nog een klein kwartier te spelen leek en een numerieke meerderheid leek WDZ aan het langste eind te gaan trekken. Maar zie, een volgende plotwending lag in het verschiet. De maker van de twee doelpunten van de zwart-witten, Stefan Diender dus, maakte een volkomen overbodige en harde overtreding op KVC-invaller Shensley Angela. Nico Veltrop trok direct rood en ook Diender kon vroegtijdig gaan douchen.

Gevolg: numeriek evenwicht hersteld, opflakkerend geloof bij KVC Oranje. Dat laatste bleek niet onterecht, zij het dat er wat ongewilde hulp uit onverwachte hoek bij kwam kijken. Twee minuten voor tijd mocht aanvoerder Martijn Sangen van KVC Oranje net buiten de linker punt van de zestien van WDZ een vrije trap nemen. Hij gaf de bal hoog voor en Koen Brands sloeg met zijn hand naar de bal. Ontzetting bij WDZ, dolle taferelen bij oranje-wit, want Nico Veltrop nam de juiste beslissing en wees naar de strafschopstip. Lloyd Vromen schoot overtuigend raak, doelman Bas de Vreede kansloos latend: 3-2.

Na die treffer, wederom na een spectaculaire ontmoeting, had WDZ te weinig tijd om nog een keer terug in de wedstrijd te komen.

Tekst Werner Nijssen (KVC Oranje)

Foto’s Peter Trompetter