Hoofdmenu

Half miljoen verlies per maand, maar toch tientallen miljoenenimpuls voor Mijnwaterproject

De provincie Limburg investeert 40 miljoen extra in het Mijnwaterproject in de Parkstad. Mede door die investering is een dochterbedrijf van Enexis ook bereid om 82 miljoen op tafel te leggen. Daardoor is de voortgang van het ambitieuze mijnwaterproject gegarandeerd. Dat was de uitkomst van een vergadering van Provinciale Staten in het gouvernement.

Het doel van het Mijnwaterproject is om met mijnwater woningen en bedrijven in de Parkstad te verwarmen en te koelen in de zomer. Dat gebeurt door warm water in de voormalige mijngangen op te pompen. De bedoeling is dat er voor 2030 zestigduizend woningen in Limburg worden aangesloten op mijnwater als warmtebron. Ook scholen, bedrijven en sporthallen zouden daarop aangesloten moeten worden. Het project loopt al bijna vijftien jaar en al die tijd zijn er al honderden miljoenen geïnvesteerd. Maar tot nu toe wordt er alleen verlies gemaakt. Volgens geheime stukken in handen van Dagblad de Limburger zou er nu iedere maand 500.000 euro bij moeten.

Veel partijen in de Provinciale Staten hebben dan ook zorgen om de grote risico’s. Tegen uitbreiding van het warmtenet stemden FvD, PVV, Lokaal Limburg en ook de VVD-fractie. Met 23 tegen 21 stemde uiteindelijk echter toch een nipte meerderheid in de Staten voor de uitbreiding van het warmtenet.  De uitbreiding van het warmtenet is nodig om rendabel te worden. Op dit moment lijdt Mijnwater immers een verlies van bijna een half miljoen per maand, zo beargumenteerden de voorstemmers in de Staten. 

Foto: Lidia Carreno Photography« (Vorig nieuwsbericht)