Bijzondere samenwerking tussen schrit_tmacher Festival en Toon Hermans Huis Parkstad

Van dinsdag 28 februari t/m zondag 2 april 2023 vindt voor de 28e keer schrit_tmacher Festival plaats in Heerlen, Kerkrade, Aken (D) en Eupen (B). Het dansfestival presenteert een breed en divers programma hedendaagse dans van over de hele wereld. En voor het eerst in de geschiedenis van het festival gaan ze een samenwerking aan met Toon Hermans Huis Parkstad.

Bijzondere locatie voor bijzondere activiteiten
In de historische Ridderzaal van het Toon Hermans Huis vinden twee activiteiten plaats. Louise Lecavalier, een choreografe die tijdens het festival zelf ook op het podium staat, verzorgt op zondag 12 maart een workshop. Deze is geschikt voor iedereen van jong tot oud die het leuk vindt om lekker te bewegen, danservaring is zeker niet nodig.

Daarnaast is er op zondag 5 maart en dinsdag 14 maart de boeiende dansfilm ‘Overtour’ te zien, een documentairefilm over het werk van choreografe Silvia Gribaudi.

Passend thema

‘Het is prachtig dat juist deze twee activiteiten zijn gekozen om bij ons te laten plaatsvinden,’ vindt Armand Winthagen, directeur van Toon Hermans Huis Parkstad. Janneke Schmeitz, programmeur van het festival legt uit: ‘Beide activiteiten hebben namelijk iets met elkaar gemeen. Ze focussen op het ouder wordende lichaam en de gebreken die dat met zich meebrengt. De Canadese Louise Lecavalier is inmiddels 64 jaar en tourt nog steeds de wereld rond met een solovoorstelling. Hoezo te oud om te dansen?’

De film ‘Overtour’ volgt choreografe Silvia Gribaudi, die tien vrouwen van boven de 60 hun lichamen laat herontdekken en herwaarderen. ‘Die thema’s sluiten op de een of andere manier aan bij onze missie: onze gasten ondersteunen om de veerkracht te vinden om zo goed mogelijk om te gaan met de situatie zoals die is,’ vult Armand Winthagen aan. ‘En zoals Toon Hermans ooit in een gedicht schreef: als het geluk jouw kant op komt, moet je ermee dansen.’ 

Ga voor meer informatie over deze workshop en filmvoorstelling naar www.toonhermanshuisparkstad.nl Kaartverkoop en informatie over alle andere voorstellingen van het dansfestival vind je op www.schrittmacherfestival.nl

Tekst en foto: Toon Hermans Huis

Geef een reactie