Hoofdmenu

Bokser Xavier Köhlen verdedigt Beneluxtitel

Profbokser Xavier Köhlen (30) gaat op 15 april in sporthal Lago in Sint-Truiden zijn Beneluxtitel in het Weltergewicht verdedigen. Tegenstander is Sohaib El Sialiti. De 29-jarige Belg is tot dusver ongeslagen  Hij won al zijn negen profpartijen, waarvan vijf op KO.

Voor stylist Xavier Köhlen wordt het de eerste wedstijd sinds hij tijdens het Ben Bril Memorial Boksgala op 17 oktober 2022 de Beneluxtitel in het licht weltergewicht veroverde. In Koninklijk Theater Carré in Amsterdam versloeg de profbokser uit Sittard-Geleen toen de Congolees Brie Bul Gallo, uit Mons op technische KO in de vijfde ronde.  Na Gevorg Katchikian en Ricardo Snijders was Xavier Köhlen toen overigens al de derde bokser, die onder leiding van de gerenommeerde Heerlense bokstrainer Patrick Driessen de Beneluxtitel naar Limburg bracht. 

Xavier Köhlen is na het afscheid van Gevorg Katchikian onbetwist Limburg beste profbokser. Profbokser werd de even getalenteerde als intelligente Köhlen pas vrij laat. De nu als fiscalist bij BCD werkzame Köhlen richtte zich eerst op zijn maatschappelijke toekomst. Hij combineerde twee academische studies bij Fontys Sporthogeschool in Eindhoven en Fiscaal Recht aan de Universiteit Maastricht, met 16 uren per week bij CZ (Centrale Zorgverzekeraar) in Sittard. Pas na zijn vierde nationale amateurtitel maakte hij de overstap naar het profboksen. Onder de ervaren succescoach Patrick Driessen traint hij sindsdien in Heerlen en maakte er grote stappen. 

Hij won twaalf profgevechten en verloor er slechts één. Een IBO-wereldtitelgevecht. 23 april 2021 verloor Xavier Köhlen in Hongarije op punten van de zeer ervaren Hongaar Balazs Bacskai.