Als een dolfijn in het water: Zeven keer goud en een keer zilver voor Heerlense topzwemster Jenny Schouten tijdens Open Nederlandse Masterkampioenschappen Korte Baan

Als een dolfijn in het water: Zeven keer goud en een keer zilver voor Heerlense topzwemster Jenny Schouten tijdens Open Nederlandse Masterkampioenschappen Korte Baan     

Ton Reijnaerts 

Zwemster Jenny Schouten uit Heerlen illustreerde tijdens de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen Korte Baan op 16 t/m 19 februari 2023 in Sportstad Heerenveen nogmaals haar exceptionele klasse en doorzettingsvermogen. Zeven keer goud, een nationaal Masterrecord 35+ en ook nog een keer zilver was de oogst in het zwembad aan de Abe Lenstra Boulevard.

Jenny Schouten (1987) is een exceptioneel natuurtalent en een heus fenomeen. In haar jeugdjaren, toen ze achtereenvolgens ZON in Heerlen, Hellas Glana in Sittard en ZVV Valkenburg uitkwam reikte ze in diverse disciplines naar de nationale zwemtop. Na het afronden van haar CIOS-opleiding Sport- en Bewegingscoach stopte ze met topsport zwemmen. Ze verlegde haar focus op verdere studies zoals Vrije tijd management en marketing en verruilde de provincie Limburg voor andere contreien van Nederland. Sporten en zwemmen belandde op spaarvlam. Glimlachend: “Ik heb in die tijd echt een studentenleven geleid en dat is weinig gezond voor een topsporter natuurlijk.”

Min of meer per toeval terug op topsport spoor

Vele jaren later kwam Jenny Schouten inmiddels terugverhuisd naar Heerlen, samen met haar ook al sportieve levenspartner Arne Willem Kroonen. “In 2019 wilde Arne  deelnemen aan de Iron Men. Als voorbereiding daarop ging hij ook deelnemen aan het NK open water zwemmen. Hij zei: je hebt drie keuzes: Gezellig thuisblijven, meegaan, toekijken en supporteren of zelf deelnemen. Toen was de keuze voor mij makkelijk gemaakt. Bij Zwemsport Parkstad heb ik het zwemmen weer opgepakt.” 

Inmiddels zwemmen Jenny en Arne Willem alweer enkele jaren voor MZ&PC, in Maastricht. Voor masterzwemmers is dat écht de meest geschikte zwemvereniging in Zuid-Limburg. Met MZ&PC kunnen we ook in diverse grindgaten zwemmen, zoals in Oost-Maarland. In Parkstad heb je alleen Sigrano als ideale open water locatie. Maar daar mochten we destijds niet zwemmen met Zwemsport Parkstad omdat er volgens natuurmonumenten eerdere een bever in het water gezwommen had.”

Voor het Open Water Zwemmen moest ik drie kg bij eten  

Jenny Schouten, die sinds enkele jaren een onderneming runt in branche Advisering op het gebied van management en bedrijfsvoering, pakte de draad weer razendsnel op. “Een voordeel was dat ik ook in de inactieve tijd geen kg was bijgekomen”. Verklarend: “Ik ben een nogal beweeglijk type en kan in feite eten wat ik wil. Voor het open water zwemmen moest ik zelfs drie kg bij eten. Ik had te weinig spek op de ribben. Een beetje extra heb je nodig in het Open Water Zwemmen, want anders raak je over die lange afstanden onderkoeld in het koude water.” Terugkomen in topconditie was voor Jenny Schouten enkel weer een kwestie van het opnieuw opbouwen van de conditie. De kortere sprintafstanden kostte haar nog minder moeite. Dat is quasi in de genen van het natuurtalent ingebed. “Je hebt snelle vezels of niet. Voor mij was een kwestie van opnieuw aanscherpen.”

Voorbeeldouders: “Belangrijk dat onze dochter niet achter Tv opgegroeid” 

De focus op sport werd voor Jenny Schouten extra aangescherpt nadat ze op 14 oktober 2021 van Bente een gezonde dochter beviel. Arne en ik waren het roerend eens dat het belangrijk is dat onze dochter niet achter de Tv opgegroeid. Maar dat ze veel buiten speelt en aan sport doet. Als ouders moet je dan ook het voorbeeld geven.” En dat doen Jenny en Arne Willem dus, en hoe!  

Straf nummer tijdens NK Open Water Zwemmen in 2022  

9 september 2022 werd Jenny Schouten tijdens de Nederlandse Open Water Kampioenschappen, tweede van Nederland op het Olympische open water nummer 10 km vrije slag. De masterzwemster gaf daarbij ook de beduidend jeugdigere Nederlandse topzwemster een masterclass. Een dag later greep ze naast na een spannende strijd nipt naast de derde plek op de 5 km vrije slag. En dat nadat ze nog geen veertien uur eerder de 10 km had gezwommen. Aan energie dan ook geen gebrek bij de powerzwemster uit Parkstad. Ze stelde het de afgelopen dagen nog eens op impressionante wijze onder bewijs in Heerenveen.”

Voor Jenny Schouten was het in feite slechts een opwarmertje. De focus van de energizeren en high achiever ligt op het NK Open Water Zwemmen deze zomer. “Niets mooier dan Open Water Zwemmen. Het geef een erom gevoel van vrijheid. De sfeer bij die wedstrijden is ook altijd weer geweldig. Gezellig aan de waterkant voor en na de wedstrijd met een grote groep gelijkgezinden. Echt top!”    

—————————————————————————————

Resultaten Jenny Schouten ONZK Masters 35+

1500 meter vrije slag 

1. Jenny Schouten MZ&PC in 18.24.36 (18 minuten 24 seconden, 36 honderdste)  

800 meter vrije slag: 

1 Jenny Schouten MZ&PC in een tijd van 9.47.40

400 meter vrije slag 

1. Jenny Schouten MZ&PC in een tijd van 4.43 ( 4 minuten, 43 seconden)

200 meter vrije slag 

1. Jenny Schouten MZ&PC in een tijd van 2.14. 84 (twee minuten, 14 seconden, 84 honderdste)    

50 meter rugcrawl 

1. Jenny Schouten MZ&PC tijd: 0.32.48 (32 seconden, 48 honderdste)  

100 meter rugcrawl  

1. Jenny Schouten MZ&PC, in een tijd van 1.10.16 (1 minuut, tien seconden, zestienhonderdste)  

200 meter rugcrawl 

1. Jenny Schouten MZ&PC, tijd: 2.32.18 (Nieuw Nederlands Master record 35+!)

100 meter vlinderslag 

2. Jenny Schouten in een tijd van 1:14:24.

Geef een reactie