Lezing over natuurgebieden en tuinen rondom Wenen voor IVN Kerkrade.

Lezing over natuurgebieden en tuinen rondom Wenen voor IVN Kerkrade.

Op dinsdag 7 maart verzorgt Olaf Op den Kamp voor IVN Kerkrade een lezing over natuurgebieden en tuinen rondom Wenen. Wenen staat bekend om zijn prachtige kerken, musea, de Sachertorte en Johann Strauss. Daarnaast heeft Wenen fraaie parken als dat bij Schloss Schönbrunn, de Belvedere-paleizen en de Botanische tuin. Hiervoor is er in deze lezing speciale aandacht. Ook is rondom Wenen veel natuur te vinden. Een bijzondere Nationaal Park zijn de Donau-Auen. Langs de Donau liggen uitgestrekte ooibossen vol voorjaarsbloeiers als Sneeuwklokjes, Daslook, Bleke schubwortel en Gele anemoon. Langs het water leven Bevers en in de stille plassen zwemmen Moerasschildpadden. De Neusiedler See is het westelijkste steppemeer van Europa met in de dichte rietkragen allerlei zangvogels en reigerachtigen. Dit is een zoutmeer met eromheen allerlei kleine wateren met eveneens een hoog zoutgehalte die ’s zomers vaak droogvallen, de zogenaamde Lacken. Deze trekken allerlei steltlopers en eenden aan. In de steppes grazen Hongaarse steppenrunderen, Waterbuffels en Mangalitza-varkens. Voormalige zandgroeves worden gebruikt door Bijeneters. Langs de rivier de March, die de grens tussen Oostenrijk en Slowakije vormt, leven diverse soorten oertijdkreeften, primitieve ongewervelden die zich hebben aangepast aan het ritme van overstromingen en droogvallen van de rivier. In de bomen broeden Ooievaars en in de dichte bossen leven Wilde zwijnen en Bevers. In de Hainburger Berge zijn bijzondere planten te vinden evenals warmte-minnende dieren als de Koningspage en de Smaragdhagedis. De prachtige tuinen van Schloss Hof en Stift Melk komen eveneens aan bod. Deze lezing vormt een inleiding op een reis naar Wenen van 28 april tm 7 mei 2023 onder leiding van Olaf Op den Kamp.

Meer informatie via ivn.kerkrade@gmail.com.
Aanvang: 20.00 uur in het Sjevemethoes, Sint Pieterstraat 3, 6463 CS Kerkrade.