Hoofdmenu

Woensdag 8 maart jl. was voor basisschool Gerardus Majella Heksenberg een belangrijke dag

Ondanks sneeuwbuien werd niettemin het eerste miniatuurbos aangelegd 

Zoals al geruime tijd bekend gaat gemeente Heerlen een tiental miniatuurbossen aanleggen. Onder de benaming Tiny Forest. Voor de aanleg van genoemde miniatuurbossen is gekozen om deze vlakbij basisscholen aan te leggen. Dit met de bedoeling om kinderen bij te brengen hoe belangrijk de natuur is. Overigens is het een leuke buurtproject welke, behalve de gemeente Heerlen, ook mogelijk gemaakt is door Provincie Limburg.

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid inheems bos ter grootte van een tennisbaan, waar buurtbewoners de Nederlandse natuur ontdekken. Een Tiny Forest maakt zuurstof, geeft verkoeling, houdt water vast, is een leefplek voor dieren, is klimaatbestendig en heeft een positieve invloed op de gezondheid.

Voor de realisering van het eerste miniatuurbos werd gekozen voor de basisschool Gerardus Majella gelegen aan de Hei Grindelweg 88 in de wijk Heksenberg/Pronsebroek. Eigenlijk niet zo verwonderlijk, want op deze school zo vernemen we, zijn alle kinderen sterren, want de Heksenbergse school laat de kinderen stralen op hun eigen manier en wordt goed onderwijs gegeven. De school zorgt er dan ook voor dat ieder kind zich veilig voelt en met plezier naar school komt. Het is immers ook een vaststaand feit als een kind zich veilig voelt zich zodoende optimaal kan ontwikkelen. Belangrijk is ook het gegeven dat er op deze school een fijne sfeer heerst. Alles bij elkaar dan ook gerechtvaardigd dat de eerste aanleg van het miniatuurbos aan de basisschool Gerardus Majella werd “gegund”.

Dat deze school zich hiertoe vereerd voelde mocht overduidelijk blijken, evenals de kinderen van de groepen vier, vijf, zes en zeven die het miniatuurbos zelf mochten aanleggen. Daarvoor was achter de school, parallel lopende aan het Toon Dankerspad, een gedeelte van het aldaar aanwezige grasveldje, middels plaatsing van een houten omheining, ruimte gecreëerd t.b.v. het planten van de boompjes, welke boompjes uiteindelijk het toekomstige bos zullen gaan vormen. Toepasselijk voor de wijk Heksenberg was ongetwijfeld ook het gegeven dat door de schoolkinderen de benaming Heksenbos werd toebedeeld aan dit project.

Een klein “minpuntje” op deze woensdagmorgen was de gestaag neerdwarrelende sneeuwvlokken. Maar dit mocht de pret niet drukken, want de kinderen hadden er niettemin veel zin in. Dit was ook van toepassing voor Heerlens wethouder Jordy Clemens (SP –onderwijs) en schooldirectrice juf Lia Boumans. Zij zouden immers het eerste boompje plaatsen. Alvorens over werd gegaan tot de eerste plantactie sprak, terwijl de sneeuwvlokken zijn gezicht bijna “onkenbaar” maakte, wethouder Jordy Clemens de kinderen toe. Tot hilariteit van de kinderen kreeg hij het voor mekaar om hen in ritme volop aan het bewegen te krijgen. Prachtig toch. 

Hij sprak vervolgens, ook weer toepasselijk betreffende het te planten miniatuurbos, over het wereldbekende sprookje Roodkapje en de boze wolf in het bos. Ook raakte hij bij de kinderen de juiste snaar door aan te geven dat er in Heerlen nogal wat scholen zijn waar Tiny Forest doorgevoerd zou worden. De wethouder: “maar welke school is de nummer 1”?. In koor klonk het vervolgens Gerardus Majella.

Aansluitend was er voor wethouder Jordy Clemens en juf Lia “werk aan de winkel” omdat zij als eerste een boompje moesten planten en het omhangen van een klein rond bordje met hun naam. Uiteraard kweten zij zich boomvakkundig van de opgedragen werkzaamheden.  Daarmede verrichtte zij de basis voor de natuur die zorg draagt voor een gezonde speel- en leeromgeving voor de kinderen. 

Mede onder het vakkundige oog van Simon Eurlings (moestuinman) van Instituut voor Natuurreducatie en Duurzaamheid, waren aansluitend de kinderen van de respectievelijke schoolgroepen aan de beurt. Ook zij deden bloedserieus de beschikbare boompjes planten, inclusief het omhangen van naambordjes. Zij gaan immers zelf, in het groeiproces, voor de boompjes zorgdragen. De meesters en juffen zullen aanvullend natuurles gaan geven. Overigens zijn de boompjes allemaal inheems. Kortom het was, ondanks de sneeuw, een geslaagde Gerardus Majella activiteit. 

Foto’s: Callie Steijaert