Het duel tussen FC Gulpen en KVC Oranje eindigde in een 2-2 gelijkspel. De uitslag mag als een juiste afspiegeling van de veldverhoudingen worden betiteld. Het is ook een uitslag waarmee beide teams op de ranglijst op de plek zijn gebleven waar zij voor aanhang van het duel stonden.

Thuisclub FC Gulpen kwam het beste uit de startblokken. Er waren nog geen vijf minuten gespeeld of het stond 1-0. Na een aantal ‘klutsen’ ontstond er in hart van KVC-defensie een opening. Julian Stassen maakte er dankbaar gebruik van, dribbelde een paar meter en schoot de bal met zijn rechter in de linker benedenhoek: 1-0. Amper een minuut later had het zomaar 2-0 kunnen zijn. Lars Reck verscheen rechts van het doel van KVC-keeper Lars van der Weide in kansrijke positie. De boomlange spits schoot echter voorlangs.

KVC Oranje herstelde zich vervolgens van de eerste tegenslag. De ploeg van trainer Paul van Putten, herpakte zich, kwam meer aan voetballen toe en werd na ruim tien minuten beloond. Het was een wonderschone treffer, daar waren vriend én vijand het over eens. Mees Ruiters stuurde Chris Frauenrath op rechts de diepte in. Frauenrath leverde een prima voorzet af, die door Mees Ruiters vanuit een duikvlucht met zijn hoofd achter een kansloze thuisclubgoalie Ryan Dubois hard tegen het net werd gekopt: 1-1. Zoals gezegd, een prachtig doelpunt, dat niet of nauwelijks onderdeed voor de zweefduikkopbal van Robin van Persie tijdens Nederland-Spanje bij het WK in Brazilië in 2014.

Lang plezier van de gelijkmaker had KVC Oranje niet. Opnieuw zou FC Gulpen namelijk doel treffen. Lars Vincken snelde op rechts richting de achterlijn en gaf met zijn rechter voor. Lars Reck kreeg van de gastendefensie alle tijd de bal aan te nemen en uit te halen. Dat moet je bij zo’n spits natuurlijk niet doen. Lars van der Weide was een kansloze doelman en mocht voor een tweede keer vissen: 2-1.

Had FC Gulpen in het eerste bedrijf wat meer spelaandelen dan KVC Oranje, na de hervatting was het andersom. De thuisclub beperkte zich nu hoofdzakelijk tot het consolideren van de voorsprong, KVC Oranje ging op zoek naar de gelijkmaker. Veel grote kansen leverde het allemaal niet op. Een doelpunt, in de vorm van de verdiende gelijkmaker voor de gasten, kwam er niettemin.  Scott Vienerius zette vanaf rechts voor, Ben Vloeberghs verlengde met het hoofd en Chris Frauenrath joeg met zijn rechter de 2-2 tegen de touwen. Ryan Dubois was ook deze keer volkomen kansloos.

In blessuretijd had het nog beide kanten kunnen opvallen. Aanvoerder Martijn Sangen van oranje-wit schoot de bal uit een vrije trap net  buiten de zestien rakelings naast de rechter kruising van het thuisclubdoel. Aan de andere kant stoomde aanvoerder Niek Lacroix van FC Gulpen vanaf links richting KVC-doel, om vervolgens tot ontzetting van de eigen aanhang  voorlangs te schieten.

Het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Andre Penings maakte een einde aan het schouwspel in een zonovergoten Sportpark aan de Ringweg in Gulpen. De spelers van de thuisclub, waar teleurstelling over de tot twee maal toe verspeelde voorsprong zicht- en hoorbaar was, beenden door de Peter Benen-spelerstunnel de ‘catacomben’ binnen. Bij KVC Oranje heerste duidelijk meer tevredenheid. Ten eerste had de ploeg getoond over vechtlust te beschikken, meerdere spelers lieten weer eens zien over voetballend vermogen te beschikken én -wellicht het meest belangrijk- na een reeks verliespartijen werd eindelijk weer een punt behaald. Het zelfvertrouwen had een duidelijke boost gekregen.

Zowel FC Gulpen als KVC Oranje zijn nog niet gevrijwaard van nacompetitievoetbal. Het is namelijk, wat dat betreft, razend spannend in 3B. Maar, en dat is ook een waarheid, beide ploegen hebben nog steeds alles in eigen hand.

Foto’s FC Gulpen

Tekst Werner Nijssen (KVC Oranje)