Open NK Slowbiking Voorronde – 3 juni Heerlen

Open Nederlands Kampioenschap Slowbiking 2023

Wie kan er het allerlangzaamst fietsen? Om dat uit te maken organiseert Cycle Fun Productions de zevende keer het Open Nederlands Kampioenschap Slowbiking. Op 3 juni van 11-16 uur vindt een voorronde plaats in

Heerlen, op het Pancratiusplein, tijdens de Stad als Speeltuin.

Het lijkt makkelijk, heel lang doen over een parcours van elf meter. Maar zonder de lijnen te raken en je voeten aan de grond te zetten, is veel concentratie nodig, balans en fietstechniek. Een enigszins geoefende slowbiker doet een minuut over die elf meter, maar het wereldrecord staat op maar liefst meer dan twee uur. Saai is zo’n contest helemaal niet, het is juist een spektakel. Een enthousiaste speaker zweept de deelnemers op en er is een muzikant die de race al improviserend muzikaal begeleid.

Het NK Slowbiking is niet alleen voor de geoefende langzaam fietsers, iedereen mag meedoen aan de voorronden. Aanmelding is ter plekke mogelijk. Meedoen is meteen een goede oefening in geduld hebben. Want in een tijd waarin alles sneller moet, is het bij slowbiking juist de kunst om géén haast te hebben. Dat geldt ook voor de toeschouwers. Kijken naar mensen die iets heel langzaam doen, is een vorm van onthaasten.

Vanaf juni strijden fietsers behalve in Heerlen ook in Dordrecht, Heinkenszand, Westkapelle, Haarlem, Rotterdam, Amersfoort en Amstelveen tegen elkaar. De finale is nog niet bekend maar deze gaat plaatsvinden in oktober.

De zesde NK Slowbiking werd gewonnen door gedeelte éérste plaats Stephan Tan uit Amersfoort en Jan Symens uit Antwerpen in 3 uur en 3 seconden.

Tan (38) – Fietsenmaker en metaalurg en daarnaast gepassioneerd fietsliefhebber, trial, downhill, mtb en race – hoopt in oktober weer in de finale te staan.

Wat is het geheim van goed slowbiken? “Vanuit rust moet men opbouwen.

De perfecte bunnyhop, de meest aërodynamische zit op je timetrial fiets. Alles begint met goed balans hebben. En zo is slowbiken je basis!

Slowbiking is ontwikkeld door de Nederlandse kunstenaar Kaspar König. Hij kwam in 2006 op het idee toen hij aan een kunstacademie in Peking werd gevraagd mee te doen aan een wedstrijdje langzaam fietsen. Hij eindigde als tweede en won een pak melk. König ontwikkelde het huidige, laagdrempelige concept met improviserende muzikanten en een scheidsrechter die commentaar levert.

König droeg Slowbiking enkele jaren terug over aan de huidige organisator van wedstrijden, Paulien Willems van Cycle Fun Productions. Na losse contests in binnen- en buitenland is 2015 het jaar van het eerste Nederlandse kampioenschap Slowbiking.

’’Iedereen mag meedoen, jong en oud, wel op onze fietsen’’, zegt Paulien Willems. ’’We gaan talenten scouten uit verschillende fietsculturen en -disciplines. De deelnemers aan het Slowbiking kampioenschap worden dit jaar voor het eerst verdeeld in 3 categorieën: Kids (<12 jaar), Volwassenen ( 13-55) en Doortrappers ( 55+)

Per voorronde gaan de drie beste -dus langzaamste- slowbikers per categorie door naar de finale (info coming soon) We hopen dit jaar meer dames en doortrappers te zien.’’ De winnaars krijgen een mooie prijs.

Tekst en foto’s