Kalibratievluchten NAVO Vliegbasis Geilenkirchen op 6 & 7 juni

Vliegtuig voert meetvluchten uit op NAVO vliegbasis Geilenkirchen

Op 6 en 7 juni worden op NAVO vliegbasis Geilenkirchen vluchten uitgevoerd om de vliegtuig precisie naderingsradar van de verkeersleiding te kalibreren. Het kalibreren zal binnen de reguliere openingstijden van de vliegbasis plaatsvinden met een Learjet 35 straalvliegtuig. Bij het kalibreren kan het voorkomen dat het straalvliegtuig op lagere hoogte in de omgeving van de vliegbasis vliegt om de metingen uit te voeren.

Het meetvliegtuig kalibreert de zogenoemde Precision Approach Radar door via de verschillende aanvliegroutes en op verschillende hoogtes de vliegbasis meerdere malen te benaderen. Deze vluchtdate wordt vergeleken met de gegevens vanaf de grond waarbij een theodoliet geplaatst is op het landingspunt op de landingsbaan.

Vliegvelden zijn verplicht om haar verschillende verkeersleidingsystemen op voorgeschreven interval te kalibreren zodat ze voldoen aan internationale standaarden. Deze specifieke kalibratievluchten worden gebruikt om de correctheid van de radar te garanderen en vinden op regelmatige basis plaats om de nauwkeurigheid van de systemen te ijken. 

De exacte vluchttijden zijn afhankelijk van het weer en vliegverkeer op de vliegbasis maar zullen tussen 08:00 uur en 22:00 uur plaatsvinden.

Tekst en foto’s