Born From Pain viert 25-jarig bestaan met festival RISE OR DIE

Born From Pain, het vlaggenschip van de Heerlense Hardcore-scene, viert haar 25-jarig jubileumfeest met een nieuw festival. RISE OR DIE, naar het gelijknamige nummer van de band, vindt plaats op zaterdag 16 september in de Nieuwe Nor. Het is de bedoeling dat het festival een jaarlijks event wordt voor liefhebbers van hardcore, metalcore en punk. De tot nu toe bevestigde acts voor de eerste editie zijn de Amerikaanse grindcore-acts Escuela Grind en D.E.E.P. uit het Duitse Ruhrgebied.

Born From Pain zet haar traditie voort om elke vijf jaar een jubileumfeest plaats te laten vinden in de Nieuwe Nor. In samenwerking met poppodium Nieuwe Nor kiest de Heerlense hardcore-band voor een nieuwe vorm: een festival dat jaarlijks terugkeert op de kalender. Het festival slaat een brug tussen nieuwe en oude liefhebbers van punk en hardcore door de keuze van het programma en door meerdere locaties in de stad te betrekken: van een pre-party in jongerenlocatie Outpoet tot een afterparty in het legendarische underground- café Bluff.

Harde live muziek zijn diep geworteld in de voormalige Oostelijke Mijnstreek. Het is muziek die wordt gekenmerkt door veel emotie en teksten over maatschappelijke kwesties. Ingegeven door de historie van een regio waarvan de inwoners altijd hard hebben moeten knokken voor hun bestaan. En dat is precies waar Rise Or Die over gaat: hoe je hoofd boven water te houden in zware tijden. Ook nu zijn er nog genoeg redenen om flink boos te worden. Niet verwonderlijk zijn de harde en rauwe muziekgenres weer aan een opmars bezig.

Poppodium Nieuwe Nor zet zich sinds haar uitbreiding in 2022 steeds nadrukkelijker op de kaart als een plek voor hardere muziekgenres, omdat deze onder de inwoners van Parkstad Limburg meer leeft dan in andere regio’s. Met haar programma-lijn ‘Hard In Heerlen’ presenteert het poppodium maandelijks een breed arsenaal aan vormen van metal, vaak gebracht door internationale acts. Met Rise Or Die worden liefhebbers van hardcore en punk nu ook bediend.

Born From Pain behoeft geen introductie is al 25 jaar de vetste en meest succesvolle metalcore-band van het land met releases op Metal Blade en Beatdown Hardware Records. Waar bij veel bands in dit genre de balans veelal doorslaat in het voordeel van de metal blijft Born From Pain zijn hardcore roots nadrukkelijk trouw, vol retestrak riff-werk en met furieuze vocalen. De Heerlense band speelt op zaterdag 16 september een speciale 25-jarig jubileumshow en nodigt een aantal internationale bands uit. Zo brengt de Amerikaanse band Escuela Grind een rauwe en tot op het bot uitgeklede vorm van grindcore: korte, furieuze songs, gevuld met ratelende blastbeats, zieke riffs en uitzinnige vocalen. Rechttoe rechtaan en zonder franjes. Het Duitse D.E.E.P speelt een cross-over van metal, punk en rock op een stevig hardcore-fundament. Aan de line-up worden nog meerdere acts toegevoegd.

Het publiek kan ook buiten de Nieuwe Nor op een aantal locaties het festival meemaken. Op vrijdag 15 september is er een pre-party in jongerenlocatie Outpoet met o.a. een lezing en Q&A over het boek ‘Post Industrials’. Dit boek gaat over alternatieve (jongeren)cultuur in de Oostelijke Mijnstreek na de mijnsluiting. Na het festival in de Nieuwe Nor op 16 september vindt een afterparty met live-bands plaats in het enige echte en laatste underground muziekcafé van Limburg, Café Bluff.

Tickets voor het festival zijn te koop vanaf maandag 12 juni 12:00 uur via de website van de Nieuwe Nor en kosten voor vroege vogels 25 euro.

Tekst en fotobron