Maastricht plaatst op 20 bankjes in de stad plaquettes van landelijke 113 campagne voor zelfmoordpreventie

Vanaf woensdag 21 juni zijn er op 20 verschillende bankjes in de openbare ruimte plaquettes te zien van de 113 campagne voor zelfmoordpreventie. De bankjes zijn te herkennen aan de plaquette met de tekst ‘Een goed gesprek begint met iemand écht zien’, het 1K Z1E J3-logo en een QR-code. Praten over zelfdoding is voor veel mensen moeilijk, maar kan enorm opluchten. Doel is dan ook het taboe te doorbreken. Vanmiddag bevestigde wethouder Anita Bastiaans van Welzijn en Zorg samen met initiatiefneemster en ervaringsdeskundige Janneke de laatste plaquette op een bankje aan de Bieslanderweg.

 

Via de QR-code op de plaquette komen mensen terecht op de website van 113 zelfmoordpreventie waar ze verhalen vinden van mensen die met zelfmoordgedachten hebben geworsteld. Ook kunnen bezoekers via een telefoonnummer en chatmogelijkheid in contact komen met iemand die naar hun verhaal kan luisteren. Praten erover kan namelijk enorm opluchten. De campagne biedt tevens trainingen voor mensen die suïcide bij anderen willen voorkomen. Inmiddels zijn op meer dan 1000 bankjes in heel Nederland een plaquette geplaatst.

Gemiddeld sterven per dag 5 mensen aan zelfdoding in ons land. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de mensen die met suïcidegedachten rondloopt, er met niemand over heeft gepraat. Vandaar dat het bespreekbaar maken hard nodig is en blijft. Met de plaquettes hoopt wethouder Bastiaans de drempel te verlagen voor mensen: “Praten over je problemen en gedachten kan enorm opluchten en het begin zijn van hulp en herstel. Hoe moeilijk het ook kan lijken, neem iemand in vertrouwen. Heb je niemand in je omgeving bel dan met de hulpverleners van de 113 zelfmoordpreventie. Zij zijn er om naar je te luisteren. Vermoed je dat iemand anders worstelt met suïcidegedachten? Vraag dan oprecht hoe het gaat. Luisteren naar een ander is heel belangrijk.”

De bankjes met de plaquettes zijn te vinden in Maastricht op de volgende 20 locaties in de openbare ruimte: Schepen Helgersstraat, Severenplein, Heerderbroek (2 bankjes), Vijverdalseweg, Ramershaag, De Distele, Sorbonnelaan, Langs de Maas ter hoogte van Ceramique (2 bankjes), Miradorplein, Beatrixstraat, Ruyterstraat, Weidmanstraat, Fons Olterdissenstraat, Taliënruwe/Malbergsingel (2 bankjes), Roemerstraat, Bataviaplantsoen en Bieslanderweg.

De campagne komt voort uit de Landelijke Agenda Suïcidepreventie waarin 45 organisaties samenwerken om suïcidepreventie te versnellen en verder te verbreden. De Landelijke Agenda en het werk van 113 worden mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS. Voor meer informatie zie www.113.nl/ikzieje