Graag informeren we jullie over de tweede editie van Festival MAAS!, georganiseerd door Cultura Mosae. Het gratis toegankelijke, stadsbrede cultuurfestival, dat plaatsvindt van 6 tot en met 10 september, belooft een onvergetelijke culturele reis te worden waarin kunst, theater, muziek, dans, film en food samenkomen.

Dit jaar wordt het een kleiner, compacter en overzichtelijker evenement dat de bezoekers een brede culturele ervaring biedt. Het festival bestaat uit twee onderdelen, de doordeweekse programmering ‘MAAS!-voyage’ en ‘Festival MAAS!’ in het weekend.

Gedurende ‘MAAS!-voyage’, van 6 tot en met 8 september, openen diverse culturele instellingen in de stad hun deuren om zich van hun beste kant te laten zien. Denk aan theatervoorstellingen bij Het Magisch Theatertje en Theaterschool de Zuiderlingen, kinderactiviteiten bij het Natuurhistorisch Museum en proeflessen bij KuMa Muziekschool in Centre Ceramique. Bij Banka Studios worden diverse performances gegeven en ook het Theater aan het Vrijthof opent zijn deuren in de aanloop naar MAAS!

Op 8 september in de avond wordt de kust van MAAS! bereikt. Aan de ‘Costa Kesselskade’ zullen muziek en dans het weekend vullen en op zaterdag 9 en zondag 10 september transformeren nog meer locaties in MAAS!tricht tot culturele vakantiebestemmingen.

Zo ontstaat op het mooiste plein van Maastricht het creatieve dorp ‘Vrijthof Village’ met het Bonnefanten pop-up museum, een makersmarkt en een muziekpodium waar diverse lokale artiesten zullen optreden. Op zondag presenteert Kunstbende er jong talent.
Op ‘Bassin Beach’ waait een muzikale en theatrale zeebries, met artiesten zoals Janine Kitzen, Dominique Paats en Paulus Schäfer, Diederick Ensink en dansers van Sally Dansgezelschap en de Nederlandse Dansdagen. Helemaal vanuit Amsterdam komt het Jazz Orkest van het concertgebouw met ‘JOC gaat vreemd’ waarin ze muzikale multi-genre crossovers doen met vijf Limburgse artiesten.

MAAS Parkstad Actueel

En terug van weggeweest is natuurlijk ‘Camping Kosmos’, dit jaar op het Richie Backfire plein. Opnieuw hebben de Muziekgieterij, Toneelgroep Maastricht en het Theater aan het Vrijthof de handen ineengeslagen en voor deze editie een zorgvuldig samengesteld programma ontworpen dat komende weken op de website en socialmedia kanalen bekend zal worden gemaakt. Alvast een tipje van de sluier? Onder andere Muyayo Rif, Yin Yin en de Compact Disc Dummies zorgen voor de muziek, Sven Ratzke en Greg Shapiro treden op, er wordt gedanst door Oxygen en collectief MAMM en diverse theatrale acts van artiesten van Fonds ZOZ maken het feest compleet.

Het festival is er voor iedereen, van jong tot oud. Om iedereen de kans te geven MAAS! te bezoeken, worden op zaterdag 9 september speciale bussen ingezet om wie wil naar het festival te brengen, zodat iedereen zorgeloos kan genieten van al het moois dat MAAS! te bieden heeft; een unieke mix van kunst, theater, muziek, dans, film en food.

Dus duik er ‘es in en dompel je onder in een vakantie vol culturele verrassingen!

Foto en Tekst: Stichting Cultura Mosae