Zaterdag 26 augustus, historisch voetbaltreffen in Bleijerheide.

KVC Parkstad Actueel

Kerkrade kent een rijk voetbalverleden, uiteraard in het profvoetbal waar Rapid JC en Roda JC grootste prestaties hebben neergezet. Maar ook in het amateurvoetbal heeft de klankstad veel aan  historie te bieden.

KVC oranje - Chevremont Parkstad Actueel

De nodige clubs die nu (nog) hun kunsten vertonen hebben een rijk verleden. Zo zijn er Laura Hopel Combinatie, FC Kerkrade-West (ontstaan na fusie tussen FC Gracht en vv Heilust), RKTSV, Sporting H.A.C. (voortgekomen uit een samenwerking tussen vv Haanrade en SVA). Miranda en SVK hebben de voetbalschoenen jammer genoeg al een tijdje geleden aan de wilgen moeten hangen. Alle genoemde clubs hebben veel liefhebbers meerdere jaren het nodige voetbalplezier geschonken of doen dat nog.

Maar uiteraard heb je altijd baas boven baas, zo ook in het voetbal. Twee clubs in Kerkrade hebben het eeuwfeest al geruime tijd achter de rug, KVC Oranje en Chevremont. Die twee clubs treffen elkaar zaterdag in Bleijerheide. De oudste van de twee is Chevremont, althans volgens de officiële gegevens. In Bleijerheide lopen nog steeds boze tongen rond, die beweren dat Chevremont niet de oudste is. Volgens die mensen zou dat KVC Oranje, van 11 maart 1911, zijn. Maar de KNVB gaat er toch echt, op goede gronden, van uit dat de voetbalclub van de Jeeteberg in 1910, dus een jaartje eerder, het levenslicht zag. En ach, wie weet, misschien komt er in het centrale gedeelte van de stad ooit nog zoiets van de grond als in West en Eygelshoven is gebeurd.

Wat er ook van zij, KVC Oranje en Chevremont zijn in ieder geval Kerkraads oudsten en zij treffen elkaar, zo als de laatste jaren te doen gebruikelijk, in de voorbereiding van een voetbalseizoen. Deze keer is het weer aan KVC Oranje om als gastheer op te treden. In 2019 kreeg deze wedstrijd de naam Jos Duijsings-memorial, ter ere van dit veel te vroeg (december 2018) overleden KVC Oranje-icoon.

In beide kampen kijkt men intussen nieuwsgierig en met verlangen uit naar het voetbalseizoen 2023-2024. In Bleijerheide, bij KVC Oranje, is de selectie ietwat gewijzigd. Scott Vienerius vertrok naar Chevermont, Chadney Jeukens gaat voor zijn werk naar Colombia en Shensley Angela zoekt zijn heil elders. Daar staat tegenover dat Okan Karacalar, hij komt van Chevremont, aan de selectie van oranje-wit is toegevoegd. Wellicht kan Joey Niesters op (redelijk) korte termijn weer zijn rentree maken en aansluiten bij de selectie. Hij moest het volledige vorig seizoen laten schieten als gevolg van een zware knieblessure. Een selectie trouwens die komende voetbaljaargang onder leiding staat van Gino Curfs, jong en eerzuchtig oefenmeester, die al de nodige successen heeft behaald met Leonidas-Wolder en de jeugd van Fortuna Sittard. Zowel in Maastricht als in Sittard mocht hij met zijn pupillen een kampioenschap vieren.

Chevremont Parkstad Actueel

Bijj Chevremont is het nodige veranderd. René Trost is de nieuwe trainer. Hij hoeft niet verder te worden voorgesteld. Elke kenner weet immers wat deze man in het profvoetbal binnen en buiten de lijnen aan zijn cv heeft mogen toevoegen. De nodige spelers zijn bij Sjeveemet vertrokken, maar er zijn ook veel nieuwe mannen bij gekomen. Scott Vienerius is al vermeld. Lars Schäfer, Ciliano en Chendrino Cicilia, Ravin en Ashwin Thiyegesu (allen vv Schaesberg), Randy Eberhard (WDZ), Samuel Nygaard (Roda JC),  Sven Meyers (LHC), Raf Copier (Bekkerveld) en Raf Struijk (Fortuna Sittard) kwamen van elders. Daarnaast stromen vanuit de eigen jeugd Aryan Krutzen, Jessen Elie en Ibrahim Kamala door. Aan René Trost en zijn assistent Patrick Wijnhoven de taak om van alle nieuwelingen in combinatie met de gebleven acteurs een goed spelend en succesvol geheel te maken. Voorwaar geen sinecure.

Duidelijk is in ieder geval dat een en ander is gewijzigd, in beide kampen. Wellicht kan de aanstaande ontmoeting tussen de twee ‘oude knarren’  uit het Kerkraadse amateurvoetbal een beetje duidelijk geven over de aanwezige (on)mogelijkheden.

Aftrap in Sportpark Bleijerheide aan de Voorterstraat is zaterdag om 19.00u. 

U bent uiteraard van harte welkom.

Tekst: Werner Nijssen (KVC Oranje)
Foto’s: Peter Trompetter Fotografie