Open Monumenten Dag op de Sint-Pietersberg Fort Sint Pieter leeft!

sint pieter parkstad actueel

Het thema van de Open Monumenten Dag dit jaar is ‘Levend erfgoed’. Een passend thema om Fort Sint Pieter mee in de spotlights te zetten. In samenwerking met diverse organisaties, die vanuit een historisch perspectief of juist in de huidige tijd het verhaal van Fort Sint Pieter levend houden, wordt er op zaterdag 9 september een dagvullend programma aangeboden. Breng tussen 10.00 uur en 16.00 uur een bezoek aan het fort en laat je meevoeren door een van de vele verhalen. 

Programma 

Op zaterdag 9 september biedt Natuurmonumenten in het kader van de Open Monumenten Dag bezoekers een kijkje in en om Fort Sint Pieter. In samenwerking met Maastricht Underground, de Stadsschutterij van Maastricht, de Handboogschutterij Sint Sebastiaan en vrijwilligers van Natuurmonumenten wordt er een veelzijdig programma geboden.

In de droge gracht van Fort Sint Pieter staat het Bezoekerscentrum op Wielen van Natuurmonumenten waar je meer informatie over het fort en natuurgebied Sint-Pietersberg kunt krijgen. Vrijwilligers van Natuurmonumenten vertellen er meer over de bijzondere flora en fauna op en om het fort en het beheer van dit erfgoed. De handboogschutterij Sint Sebastiaan geeft de hele dag demonstraties op de schietweide voor het fort. Stadsschutterij Maastricht verzorgt in de middaguren exercities in de droge gracht van het fort. Maastricht Undergrond biedt liefhebbers elk half uur de mogelijkheid om met een deskundige gids een uitgebreid bezoek te brengen aan het fort.

natuurmonumenten parkstad actueel

Word trotse eigenaar van een eigen stukje Fort Sint Pieter

Natuurmonumenten beheert en onderhoudt het erfgoed in haar bezit. Afgelopen maanden zijn daarom restauratiewerkzaamheden verricht aan de mergelmuren van het fort. Fort Sint-Pieter is namelijk gemaakt van baksteen en mergelblokken. Mergel is een zacht lokaal materiaal (kalksteen) afkomstig uit de in de ‘berg’ gelegen mergelgrotten (groeves). Mergel is een poreus materiaal en erodeert onder invloed van weersomstandigheden. De geërodeerde stenen zijn vervangen door nieuwe mergelblokken. De verwijderde stenen worden verkocht met echtheidscertificaat. Jij hebt nu dus de kans om eigenaar te worden van een eigen stukje Fort Sint Pieter!

Reserveren
De droge gracht van het Fort is de hele dag toegankelijk, de demonstraties, exercities en informatiestand zijn vrij te bezoeken. Wil je mee op rondleiding door het fort en het hoogste punt bereiken? Reserveer dan je (gratis) ticket op de website van Maastricht Underground. Meer informatie over het Fort en haar omgeving is te vinden op www.natuurmonumenten.nl/sintpietersberg.


 

Foto: Luchtfoto van Fort Sint Pieter
Tekst: Natuurmonumenten