Dit is waarom steeds meer mensen het platteland verkiezen boven de stad

Foto: Lidia Carreno Photography

De stad was lang de place to be voor veel mensen, met haar bruisende nachtleven, talloze winkels en veel carrièremogelijkheden. Maar merk je ook dat er steeds meer verhuiswagens richting het platteland rijden? Waarom kiezen steeds meer mensen voor een leven buiten de drukte van de stad? Wat zijn de factoren die mensen overwegen in een verhuizing naar een dorp?

 

Op zoek naar rust en ruimte

Een van de meest voor de hand liggende redenen om het platteland te verkiezen, is de behoefte aan rust en ruimte. Het is geen geheim dat het stadsleven hectisch kan zijn, met altijd wel iets dat je aandacht vraagt. Op het platteland kun je die voortdurende prikkels vermijden. Je hoort geen sirenes, hebt minder last van luchtvervuiling en je kunt genieten van een open uitzicht zonder hoge gebouwen die het belemmeren. 

Sluis in Dorp: Heel
Foto genomen in Heel ( Midden Limburg) : Lidia Carreno Photography

 

Een gevoel van gemeenschap

In een stad met honderdduizenden of zelfs miljoenen mensen kan het makkelijk zijn om je een klein radertje in een grote machine te voelen. Op het platteland daarentegen heerst vaak een sterk gevoel van gemeenschap. Men kent elkaar, groet elkaar en er is een natuurlijke neiging om voor elkaar te zorgen. Dit gevoel van verbondenheid wordt door velen als een verademing ervaren.

 

Kosten en levensstandaard

Laten we wel wezen, het leven in de stad is over het algemeen duurder dan op het platteland. Niet alleen zijn de huizenprijzen er vaak hoger, ook voor dagelijkse boodschappen en uitjes betaal je meestal meer. Op het platteland krijg je meer waar voor je geld, en dat is een aantrekkelijke factor voor veel mensen, vooral voor jonge gezinnen. Waar je in de stad in een krap appartementje woont, kun je in een dorp voor hetzelfde geld een vrijstaand huis kopen met overkapping of tuinkamer en een ruimte tuin. Het is niet moeilijk om te bedenken waarom dat aantrekkelijk is voor veel mensen.  

 

Werk en technologie

Vroeger was de stad de plek waar je moest zijn voor werk, maar dankzij technologische vooruitgang is dat steeds minder het geval. Met een goede internetverbinding kun je nu bijna overal werken, en dat heeft de deur geopend voor velen om het stadsleven vaarwel te zeggen en te kiezen voor een comfortabeler leven op het platteland.

 

Een bewuste keuze voor kwaliteit van leven

De keuze om het platteland te verkiezen boven de stad is voor velen een bewuste keuze voor kwaliteit van leven. Het gaat niet alleen om de rust en de ruimte, maar ook om de gemeenschap, de kosten en de nieuwe mogelijkheden die technologie biedt. Hoewel het stadsleven zijn eigen charmes en voordelen heeft, biedt het platteland een alternatief dat steeds meer mensen aanspreekt. Het is een plek waar je je kunt losmaken van constante prikkels, waar je deel kunt uitmaken van een hechte gemeenschap en waar je meer waar krijgt voor je geld, zowel in termen van levensstandaard als emotioneel welzijn.