13de Dutch Mountain Film Festival met 13 filmpremières

Dutch mountain film festival
                       Van dinsdag 31 oktober t/m zondag 5 november staan bergverhalen centraal

Het Dutch Mountain Film Festival presenteert van 31 oktober t/m 5 november 2023 zijn 13de editie. Zes dagen lang staat het verhaal van de bergen centraal in film, dans, literatuur, beeldende kunst en in culinaire en sportieve activiteiten. Hoogtepunten zijn onder meer de alpiene dansvoorstelling ‘White Out’ op dinsdag 31 oktober in Kerkrade, Freak & Horror Friday op 3 november in Heerlen en dit jaar als afsluiter van het festival, de Award Show op zondag 5 november.

Dutch mountain film festival
                                                                                              Film: Egoland

Alpiene dans openingsvoorstelling White Out
Met _White Out _van choreograaf Piergiorgio Milano opent het festival op dinsdag 31 oktober in HUB.Theater Kerkrade. Het Dutch Mountain Film Festival presenteert deze unieke fusie van dans, theater en bergsport in samenwerking met schrit_tmacher Festival. Net als het Dutch Mountain Film Festival zoekt schrit_tmacher de grenzen van kunstdisciplines op. Beide festivals hebben al jarenlang een vaste basis in Heerlen en Aken, daar waar de bergen beginnen.

Nederlandse premières in Official Selection
Uit 121 inzendingen van filmmakers uit alle windstreken is een Official Selection van 16 films geselecteerd, waaronder één internationale en 12 Nederlandse premières. Een internationale jury reikt op zondag 5 november de vijf DMFF Awards uit. De filmjury bestaat dit jaar uit filmmaker Tomas Kaan (1979, Tanzania), beeldend kunstenaar Lena Lapschina (1965, Siberië) en bergbeklimmer Bob Schelfhout Aubertijn (1961, Nederland). Met de vertoning van de winnaar van de Crossborder DMFF Award, de hoofdprijs van het Dutch Mountain Film Festival, wordt de 13de editie van het festival afgesloten.

Dutch mountain film festival
                                                                 Film: The legend of Goldhorn

Bloederige bergfilms naast hilarische animaties
Naast de 16 films in de Official Selection brengt het festival 10 andere films waarin bergsport, bergcultuur en berglandschappen centraal staan. Dit jaar zijn er diverse typen animatiefilms te zien, zoals de stopmotion satire Egoland en het kleurrijk getekende The Legend of Goldhorn. Op Freak & Horror Friday 3 november staan bloederige bergfilms centraal, zoals de Nederlandse première van Mad Heidi, een over-the-top Swissploitation horroractiefilm, en Carne et Ossa, over mensen die jaarlijks ritueel blootsvoets een rotsige berg afrennen.

Bergpublicaties in première bij Bergen & Boeken
Verweven met het filmprogramma treden schrijvers en dichters op. Schrijvers Auke Hulst en Yentl van Stokkum delen hun persoonlijke bergverhalen. Christoph Wenzel verbleef op uitnodiging van het festival in het Heuvelland, liet zich inspireren door het idyllische landschap en draagt nieuw werk voor. Het festival maakt een speciale publicatie van deze bijdragen. Daarnaast presenteert bergbeklimmer Maarten Faas tijdens het festival zijn biografie van diplomaat, bergbeklimmer en geograaf Philips Christiaan Visser (1882-1955), ‘Nederlands laatste ontdekkingsreiziger’.

Dutch mountain film festival
                                                                                                   Film: Mad Heidi

Bergen in steen, krijt en sushi
Voor het eerst exposeert de maker van de DMFF Awards zijn werk tijdens het festival. In de Karlsgarten van de botanische tuin in Aken zijn de sneeuwwitte beelden van Leo Horbach te zien. In Natuurvriendenhuis Eikhold in Heerlen zijn Suiseki krijttekeningen te zien van Femke Habets. Met tekeningen van gebergtes op handformaat nodigt de maker uit tot bezinning. Eikhold is daarnaast een basis voor de culinaire wandeling die chef-kok en kunstenaar Emeline Galhac op donderdag 2 november creëert. Zij baseert Eat Away – Tozan Meshi op haar beklimming van Mount Fuji en haar werk in de Japanse keuken.

Sportieve activiteiten in drie landen
Voorafgaand aan de Award Show op zondag 5 november organiseert het festival sportieve activiteiten. De Award Walk is een wandeling van de basis in Aken, Apollo Kino, door de heuvels naar het basiskamp, het Royal Theater in Heerlen. De Award Walk kan ook als trailrun gedaan worden. Voor fietsliefhebbers is er die dag de Summit 2 Summit Ride, van het hoogste punt in Nederland, de Vaalserberg, naar het hoogste punt in België, Mont Rigi, en terug. Wie de finish haalt, heeft gratis toegang tot de Award Show.

Foto en Tekst: Dutch Mountain film Festival