We are bock met de Valkenburgse Bokkenweken – Achtste editie in (b)oktober van start

Valkenburg aan de Geul staat in de maand oktober in het teken van de 8e editie van de Valkenburgse Bokkenweken. Tijdens de Valkenburgse Bokkenweken komen de typische bokkenhistorie en cultuur weer tot leven. Geniet van de opening met de Bokkenparade, Bok ’n Kunst, de expositie ‘Stadsbrand 1773 en de Bokkenrijders’ in Museum Valkenburg en Bok ’n Ween. Ook vaste waarden zoals de ‘Bok ’n Blues, Bokkengeheimen, Bok d’Amuse, Bökskes en Geitjes’ staan op het programma en in de Valkenburgse horeca is het genieten van heerlijkheden en bokbieren.

 

Bokkenparade

Op zondag 1 oktober wordt om 14.00 uur het eerste vaatje bokbier met paard en wagen Valkenburg aan de Geul binnengereden onder begeleiding van de Valkenburgse schutterijen, harmonieën en fanfares die vervolgens door de straten van Valkenburg aan de Geul trekken. Na de aankomst om 15.00 uur op het Th. Dorrenplein worden de Valkenburgse Bokkenweken officieel “ingebloaze” onder de bezielende leiding van Bart Storcken. Haal het stof van je instrument en blaas mee! Start van de Bokkenparade is in de Jan Deckerstraat.

 

Bok ’n Kunst

In de aanloop naar de bokkenweken nam de voorzitter van de Valkenburgse Bokkenweken alle kinderen van de basisschool al mee terug in de tijd. Geïnspireerd door de verhalen brachten de kinderen de bokkenrijder in beeld in de vorm van een kunstwerk. Een selectie van de kunstwerken wordt tijdens de expositie over de Bokkenrijders van 8 tot en met 5 november in Museum Valkenburg geëxposeerd.

 Expositie ‘Stadsbrand 1773 en de Bokkenrijders’

Bij deze expositie in Museum Valkenburg wordt ingegaan op de overval op De Kluis, de grote stadsbrand in 1773 en de martelingen van Gertruide Bosch. Ontdek hoe er een einde kwam aan de heksenjachten, folteringen en terechtstellingen. Het verhaal wordt tijdens de Bokkenweken toegelicht met historische voorwerpen en prenten maar vooral met de kunstwerken van de kinderen van Valkenburg aan de Geul.

 

Bok ‘n Ween

Het was de nacht van vrijdag 13 oktober 1773, precies 250 jaar geleden… Wil jij weten hoe dit bloedstollende verhaal afloopt? Meld je dan aan voor de Halloween/Bokkenrijders tocht tijdens de Valkenburgse Bokkenweken op vrijdag 13 oktober. Er zullen twee tochten plaatsvinden, een tocht voor volwassenen en een tocht voor kinderen. Vertrek vanaf Kinderspeelboerderij ’t Bukske.

 Programma (b)oktober

Gedurende de hele maand oktober zijn er diverse activiteiten te beleven. Van een muzikale invulling tot familieactiviteiten. Kom het beleven met een goed glas bokbier in de ene hand en een lekker hapje in de andere. Laat u inspireren op www.valkenburgsebokkenweken.nl  maar pas op, de Bokkenrijders houden je in de gaten.

Foto en Tekst: Visit Zuid- limburg