't Bakkes va Welte

fotograaf Hub Leufkens in 1926 bij 't Bakkes in Ten Eschen

Lees het verhaal achter deze foto hier

1 Oktober is niet alleen de laatste bakdag van ’t jaar in ’t Bakkes va Welte maar ook het feest van “Maria van de Rozenkrans” en de Limburgse Molendag. Reden genoeg om er een mooie dag van te maken.

Na de H. Mis om 10 uur wordt er in processie “een rondje rond de kerk” gelopen, onder muzikale begeleiding van harmonie TOG, dat eindigt bij huize St. Anna. De bakkers en vrijwilligers van ’t Bakkes zijn dan al lang bezig met de voorbereidingen want tegen 12 uur moeten de vlaaien en de koffie klaar staan voor de deelnemers aan de processie (en voor iedereen die al zin heeft in een stuk vla). Voor deze gelegenheid gaat de poort bij ’t Bakkes dan ook al om 12 uur open.

Gratis Excursies Molen-Boomgaard-Bakkes
Ter gelegenheid van de Limburgse Molendag is op zondagmiddag om 12.00 uur, 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur een excursie die begint bij de Weltermolen, Welterkerkstraat 2 in Welten. De molenaars geven dan uitleg over de historie en de werking van de watermolen. Vervolgens ga je onder begeleiding van een lid van de hoogstambrigade naar hoogstamfruitboomgaard de Loorenhof waar uitleg gegeven wordt over de hoogstamcultuur in Limburg maar ook geproefd kan worden van de oude (Limburgse) appelrassen. Bij ’t Bakkes va Welte aangekomen zal een bakker uitleg geven over bakhuizen in ’t algemeen, het ontstaan van ’t Bakkes va Welte en het werken met de authentieke houtgestookte leemoven. Dan wordt het tijd voor een lekker stuk versgebakken vla met een kop koffie.

Foto en Tekst: De Loorenhof