Een zesde plaats in het IDM600 voor Merckelbagh

KEMCO Sports

Al vele jaren wordt de laatste wedstrijd van het Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft (IDM) verreden op het circuit van Hockenheim. Op dit circuit wist Milan Merckelbagh al eens een wedstrijd op zijn naam te schrijven. De verwachtingen waren hoog, de vijfde plaats in de eindstand was immers nog mogelijk. Het werd echter niet het weekend van de Yamaha-rijder die alleen de eerste manche tot scoren wist te komen. Hij werd wel zesde in de eindstand, de titel ging naar Twan Smits.

KEMCO SportsTrainingen:
De trainingen op vrijdag en zaterdag verliepen moeizaam voor de student. Er werd hard gewerkt om de afstelling beter op de rit te krijgen maar verbeteringen tijdens de kwalificatie waren minimaal. De beide races op zondag moeten dan ook vanaf de dertiende startplaats worden aangevangen. Er werd op zaterdagavond nog lang door gewerkt om goed vanaf de vijfde startrij in de wedstrijd te kunnen komen.

Wedstrijden:
De start van de eerste race was goed en de 22-jarige coureur komt direct richting de top tien. Het is een zware wedstrijd want al vroeg beginnen de problemen met pijnlijke onderarmen. De strijd om de vijfde plaats in het kampioenschap is nog open dus Milan moet op zijn tanden bijten om belangrijke punten te scoren. Het is een zware race maar gelukkig wordt deze beloond met een tiende plaats en zes punten voor het kampioenschap.

Voor de tweede race is er opnieuw aan de afstelling gewerkt en dat pakt goed uit maar toch is de pechduivel sneller dan Milan. Met nog drie ronden te gaan gaat er vermogen verloren en niet veel later valt de coureur definitief stil. Een klein voordeel is dat Leon Orgis de wedstrijd inmiddels ook heeft verlaten, de Duitser stond op slechts drie punten van Milan in hun strijd om de zesde plaats.

Milan Merckelbagh:
“De afsluiter van het seizoen had ik mezelf natuurlijk heel anders voorgesteld. Ik ben blij dat ik de zesde plaats in de stand vast heb kunnen houden maar op dit circuit verwacht ik toch meer. Ik wil natuurlijk iedereen hartelijk bedanken voor hun vertrouwen en samenwerking. Een extra dank aan Hertrampf Yamaha Racing, de engineers, mijn eigen begeleider en mijn familie.”

KEMCO Sports

Uitslagen IDM #7: Hockenheim, Duitsland:
Race 1
1. Twan Smits NL Yamaha
2. Melvin van der Voort NL Yamaha
3. Thomas Gradinger A Yamaha
4. Andreas Kofler A Yamaha
5. Martin Vugrinec Hon Yamaha
10. Milan Merckelbagh NL Yamaha

Race 2:
1. Melvin van der Voort NL Yamaha
2. Thomas Gradinger A Yamaha
3. Twan Smits NL Yamaha
4. Martin Vugrinec Hon Yamaha
5. Andreas Kofler A Yamaha
DNF. Milan Merckelbagh NL Yamaha

Eindstand na 7 wedstrijden:
1. Twan Smits NL Yamaha 236
2. Melvin van der Voort NL Yamaha 231
3. Andreas Kofler A Yamaha 206
4. Thomas Gradinger A Yamaha 200
5. Luca de Vleeschauwer B Kawasaki 123
6. Milan Merckelbagh NL Yamaha 106

Volgende keer:
De laatste wedstrijd van het seizoen zit erop en achter de schermen wordt er gewerkt aan het kampioenschap van 2024. Ook in Heerlen wordt er gewerkt aan de plannen voor het komende jaar, wanneer daar meer duidelijk over is komt daar meer nieuws over naar buiten.

Tekst: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Milanmerckelbagh.com / Dino Eisele