Blog van Mary

Toen ik vijfeneenhalf jaar geleden naar deze woning verhuisde, was de voor- en achtertuin helemaal bestraat. In de achtertuin stond ook nog een tuinhuis dat nodig opgeknapt moest worden.

Maar ik wilde, het liefst zo snel mogelijk, mijn tuin vergroenen. 

Al die steenwoestijnen leiden tot hogere temperaturen in de wijk. En bij een hevige regenbui, die we steeds vaker zullen krijgen, krijgt het riool het water moeilijk verwerkt. Dus, om de bekende slogan te gebruiken: stenen eruit, planten erin.

Eerst haalde ik een cirkel weg, waar ik planten in heb gezet, die ik uit de tuin van mijn vorige woning kon redden. Ook het tuinhuis heb ik weggehaald. Omdat ik het met een beperkt budget moet doen, is er elk jaar een beetje bij gekomen. Door planten bij vrienden en familie uit de tuin te halen, of door bij mijn favoriete kweker iets te kopen. 

En een aantal jaren geleden kon ik meedoen met de actie ‘Operatie Steenbreek’. Daarbij kreeg ik advies en planten. Daardoor kon ik de voortuin in één keer aanpakken.

Hoe te vergroenen wist ik wel, maar het is altijd leuk om met vakgenoten kennis en ideeën uit te wisselen. Mijn tuin verdient geen schoonheidsprijs. Op het moment ziet het er wat verwilderd uit, maar ik geniet ervan.

Net als de vogels en de vele insecten. Ook een eekhoorntje weet mijn tuintje te vinden. Hij maakt dankbaar gebruik van de bodem om er zijn wintervoorraad te verstoppen. Ik zie dan in het voorjaar waar de vergeten walnoten liggen, doordat er opeens een jong walnoten boompje in mijn tuin staat.

De vogels komen op de vele insecten af. Of ze smullen van de zaden en bessen die aan de planten en struiken hangen. Het is een mooi gezicht, de meesjes die in de struiken balanceren en als ware luchtacrobaten rondvliegen. Het zijn niet alleen meesjes die mijn tuin bezoeken. Een roodborstje en merel scharrelen er ook rond en een stel duiven. En dan nog de vogels die ik niet ken. 

Helaas heb ik de egel niet meer gezien of gehoord. Hopelijk weet die mijn tuin ook nog te vinden. Een regenton maakt het geheel af. Het water gebruik ik om de kamerplanten en de planten die in potten staan water te geven. Als je geen tuin hebt maar toch mee wilt vergroenen: met planten in potten en vogelvoer plekken kun je je eigen groene oase maken.

Eén ding doe ik niet. De tuin ‘winterklaar’ maken. Mensen vragen me dat weleens, hoe maak ik de tuin winterklaar? Nou, niet!

De enige reden waarom het gebeurt, is zodat de tuin er mooi opgeruimd uitziet. Maar voor de tuin is het niet nodig. De afgestorven plantendelen beschermen de plant tegen de vorst. Insecten vinden er een schuilplek. En de bodem blijft mooi bedekt met het blad van de planten, wat weer voeding is voor het komend seizoen. Laat de tuin maar lekker rusten zoals hij is.

Foto en Tekst: Mary