Kerkraadse derby in ere hersteld KVC Oranje-Laura Hopel Combinatie

KVC Oranje

Komende zondag speelt Roda JC de belangrijke thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Aftrap van die kraker is om 16.45 uur. Hopelijk kan Roda JC de opgaande sportieve lijn die aan het begin van het seizoen is ingezet en nog steeds voortduurt blijven laten zien. Dan ligt er in mei 2024 iets moois in het verschiet.

KVC Oranje

Maar eerder op de dag is er alle aanleiding voor de liefhebbers van het amateurvoetbal om een bezoek te brengen aan een in ere herstelde derby in klankstad Kerkrade. KVC Oranje uit de wijk Bleijerheide treft na jaren weer eens op plaatsgenoot Laura Hopel Combinatie (LHC) uit Eygelshoven.

Nostalgisch uitgedrukt zou je deze wedstrijd kunnen bestempelen als een confrontatie tussen de mannen van wat eens de Domaniale Mijn was en de koempels van de Julia. Lang geleden, voor de mijnsluitingen, troffen de clubs regelmatig op elkaar. In competitieverband vonden de laatste ontmoeting plaats in de voetbaljaargang 2006-2007. Beide teams waren destijds tweedeklasser. In Bleijerheide werd het 4-2 voor KVC Oranje, in Eygelshoven trok LHC met 1-0 aan het langste eind.

KVC Oranje

Nadien scheidden de wegen, naar is gebleken voor lange tijd. LHC kende aanvankelijk sportieve voorspoed en kwam zelfs uit in de eerste klasse. Dat was tussen 2009 en 2012. Vanaf dat laatste jaar tot in mei 2023 maakte de ploeg uit Eygelshoven haar opwachting in 2G. Vorig seizoen ging van alles mis, met als gevolg degradatie. 

KVC Oranje kende vanaf 2012 een inktzwarte periode. In dat jaar daalde men vanuit de tweede klasse af. Drie jaar later was men zelfs een jaar lang veroordeeld tot voetbal in de vijfde klasse. In 2017 krabbelde men onder trainer Rene Kupper op, met als gevolg promotie naar de vierde klasse en twee jaar later -toen Paul van Putten het voor het zeggen had- werd men glansrijk kampioen in 4B.

KVC OranjeNu ontmoeten beide verenigen elkaar dus in de derde klasse. 

LHC kent een moeizame start. Er werden in zes duels pas drie punten verzameld. KVC Oranje heeft er in evenveel wedstrijden acht bijeen gespeeld. Wint KVC Oranje, dan wordt er een fors gat geslagen met de opponent. Andersom zou LHC het nu geldende verschil van vijf punten natuurlijk kunnen verkleinen.
KVC Oranje
Over de krachtsverhoudingen valt weinig te zeggen. Zondagmiddag rond half vijf zal er meer duidelijk zijn. Dan is er ongetwijfeld ook voldoende reden voor de gezellige nababbel in de kantine van thuisclub KVC Oranje, terwijl gelijktijdig kan worden geduimd voor sportief succes in het Parkstad Limburg Stadion. Beide ploegen heten u graag welkom, zondag middag in Sportpark Bleijerheide aan de Voorterstraat in Kerkrade. Aftrap is om 14.30 uur. Scheidsrechter van dienst is Roel Metsemakers.

Overigens, ook de reserveteams van beide clubs treffen elkaar zondag, eveneens in Bleijerheide. Die wedstrijd begint om 11.30 uur.

Tekst Werner Nijssen (KVC Oranje)
Foto: Peter Trompetter Fotografie