Tussen overstromingen en droogte: samen werken aan een klimaatbestendig landschap 2.0

Euregio MS

Water vasthouden en vertragen in het Geuldal - Ruben Vleeschouwers, Natuurkracht Zuid – Limburg

We herinneren ons allemaal nog de verwoestende overstromingen van juli 2021. De jaren ervoor en erna brachten echter recordtemperaturen en droogte: de klimaatcrisis heeft onze breedtegraden al lang bereikt. Met het Drielandenpark werkt de EGTS Euregio Maas-Rijn (EMR) aan een klimaatbestendig landschap zonder grenzen dat optimaal is voorbereid op de gevolgen van de klimaatcrisis.

Euregio MS
paneeldiscussie met alle sprekers van de impulslezingen

 

Vervolg op het Drielandenpark Forum 2021

Dit jaar was het Drielandenpark een vervolg op het Euregionale Forum van 2021, dat sterk werd beïnvloed door de overstromingsramp.

Het doel van het forum 2023, dat plaatsvond op 14 december, was de grensoverschrijdende uitwisseling tussen de deelnemers vanuit openbaar bestuur, wetenschap en particuliere organisaties over de vele verschillende initiatieven (masterplannen, studies, projecten) die na de overstromingscrisis in de 5 regio’s van de EMR en daarbuiten zijn ondernomen. Want alleen grensoverschrijdende uitwisseling garandeert een gemeenschappelijke en allesomvattende aanpak, die we nodig hebben in ons grensgebied met zijn vele beken en rivieren. Er is bijvoorbeeld samenwerking nodig tussen de stroomopwaartse en stroomafwaartse oeverstaten langs de Maas, Weser, Roer enz. in de gedeelde stroomgebieden over de administratieve grenzen heen.

Euregio MS
Landschapspark Grenzeloos Bocageland en Water-Land-Schap Voeren – Ann-Sophie Debergh, Coördinator Landschapspark Bocageland, Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren

Een euregionaal actieplan dat deel uitmaakt van de Europese klimaataanpassingsstrategie

In de middag presenteerden de projectmanagers van het Drielandenpark, Anja Brüll en Alexandra Silinski, vervolgens HORIZON project PLUS Change, dat in juni 2023 van start ging onder leiding van het Tsjechische onderzoeksinstituut Czech Globe. Het Drielandenpark neemt deel als een van de 12 praktijkpartners uit heel Europa.

Als onderdeel van dit project wil het Drielandenpark een euregionaal actieplan ontwikkelen voor een klimaatbestendig landschap op basis van op de natuur gebaseerde oplossingen[1] en een grenzeloze blauwgroene infrastructuur[2]. Dit doel maakt deel uit van de Europese klimaataanpassingsstrategie.

Wat zijn veelbelovende oplossingen die passen bij het lokale landschap? Welke bijdrage kunnen ze leveren aan klimaatbestendigheid? Hoe kunnen ze worden geïmplementeerd met een groot aantal publieke en private landeigenaren en landbeheerders? Al deze vragen, en meer, waren het onderwerp van levendige discussies met de deelnemers tijdens het forum.

Wat is het Drielandenpark?

Het Drielandenpark (3LP) is een samenwerkingsverband tussen de milieu-, natuur- en ruimtelijke-ordeningsafdelingen van 9 overheidsinstanties in de Euregio Maas-Rijn en de EGTS Euregio Maas-Rijn zelf.

Als zodanig werkt het 3LP aan het thema “Landschap en Klimaat” van de EGTS Euregio Maas-Rijn en levert het een belangrijke bijdrage aan de grensoverschrijdende uitwisseling van informatie tussen belanghebbenden op het gebied van natuur en milieu in de grensregio.

Euregio MS
workshop in de middag

Meer informatie en contact

Wilt u meer informatie over het PLUS Change project of de activiteiten van het Drielandenpark? Neem dan contact op met de projectmanagers: 3lp@euregio-mr.eu 

Of neem een kijkje op www.drielandenpark.info.

Foto en Tekst: Euregio