Sporting Heerlen

Sporting Heerlen boekt zwaarbevochten zege in topper tegen vv Walram

Door: Niek Crombach

Valkenburg – Korte terugblik op speelronde 1 in de 3de Klasse A. Op zondag 24 september stond er gelijk een topaffiche op het programma. Sporting Heerlen ontving op haar eigen Sportpark Grasbroek het Valkenburgse vv Walram. De thuisploeg won met minimale cijfers (1-0) en begon op deze manier goed aan de competitie. Nu, ruim 4 maanden later stonden de ploegen als nummers 1 en 2 weer tegenover elkaar, deze keer op Sportpark Oost in Valkenburg. Vv Walram kon bij een overwinning op gelijke hoogte komen met koploper Sporting Heerlen. Daartegenover stond dan natuurlijk dat Sporting Heerlen op haar beurt de voorsprong kon uitbreiden naar zes punten. Het beloofde dus een hete middag te worden in Valkenburg.

Verdediger van Wijk breekt de ban

De ploeg uit Heerlen kwam vanmiddag iets scherper en overtuigender uit de startblokken, zo werd duidelijk in het openingskwartier. Zij deelden via Ali Abdullah Ali Salah enkele speldenprikjes uit aan vv Walram, maar doelman Tijn Becker zorgde er samen met het houtwerk voor dat er nog niet gescoord werd. Even later raakte ook de thuisploeg het houtwerk via Ralph Cornips. Hij frommelde zich er op de rechterflank doorheen en dacht de bal in de korte hoek binnen te kunnen prikken, maar een engeltje op de doelpaal van Sporting Heerlen zorgde ervoor dat de brilstand gehandhaafd werd. Vv Walram kwam na het openingskwartier iets beter in de wedstrijd en dit resulteerde dan ook in een kort veldoverwicht voor de Valkenburgers. Zij werden even later via een kopbal van Jasper Moonen wederom gevaarlijk, maar Sporting Heerlen-doelman Mik Dohmen tikte de bal fraai over zijn doel. Na deze fase was Sporting Heerlen weer aan zet. Een van de achterste pionnen in de naam van Youp van Wijk besloot maar eens in te dribbelen en mee te gaan in de aanval van zijn ploeg. Via rechts belandde de bal in het midden bij Zaid Akachar. Hij legde de bal klaar voor diezelfde Youp van Wijk. Hij bedacht zich geen moment en schoof de bal als een echte spits bekeken in de rechter onder hoek. Hij bepaalde hiermee de ruststand op 0-1.

Hachelijke slotfase levert niks op

In de tweede helft kwam vv Walram iets overtuigender uit de kleedkamers. Zij dachten na vijf minuten gespeeld te hebben dan ook via een doelpoging uit een corner op gelijke hoogte te komen, maar Sporting Heerlen-verdediger Kyanu Ploum bracht redding op de doellijn. Hierna kabbelde de wedstrijd wat voort, er werden veel lichte overtredingen begaan en er werd heel onrustig gevoetbald. Vanuit de Heerlense defensie werden er heel veel ballen blind naar voren getrapt en vanuit Valkenburgse kant werden er heel veel ballen blind voor de goal van doelman Mik Dohmen geslingerd. Deze werden allemaal onschadelijk gemaakt, maar niet geheel zonder slag of stoot. Diezelfde Mik Dohmen moest twintig minuten voor tijd de strijd staken wegens een schouder kwetsuur. Zijn vervanger Dave-Paul Lieveld kwam in de resterende tijd niet meer echt in de problemen. In een van de tegenstoten dacht Sporting Heerlen vlak voor tijd de voorsprong nog te verdubbelen toen Makram Bouchaara en Ali Abdullah Ali Salah alleen op doelman Tijn Becker afgingen, maar dit feestje ging niet door. Bij het breed leggen van de bal had scheidsrechter Kuppens buitenspel geconstateerd. Vv Walram wist hierna geen vuist meer te maken en dit betekende dus dat Sporting Heerlen de 0-1 voorsprong over de streep wist te trekken. Zij vergrootte het gat met nummer 2 vv Walram hiermee tot zes punten.

Na de carnaval weer vol aan de bak

Volgende week is er even geen voetbal vanwege carnaval. De week erop kunnen beide ploegen echter weer aan de bak. Sporting Heerlen gaat op bezoek bij hekkensluiter LHC in Eygelshoven en vv Walram reist af naar Maastricht voor de wedstrijd tegen nummer 5 vv Scharn.

Tekst: Niek Crombach

Foto: Facebookpagina Sporting Heerlen