KVC oranje

Op bezoek bij SCG in Gronsveld moest KVC Oranje het onderspit delven. Na een saaie eerste en spectaculaire en enerverende tweede helft werd het uiteindelijk 4-2 voor de thuisclub. Voor KVC Oranje namen de zorgen toe, voor SCG is er weer zicht  op de veilige plekken op de ranglijst in 3A.

KVC Oranje zit in zwaar weer. De laatste overwinning is al weer een tijdje geleden. Verschillende redenen liggen daaraan ten grondslag. Eentje daarvan is botte pech. Een langdurige blessure van aanvoerder Martijn Sangen (inmiddels teruggekeerd) en -na een uiterst ongelukkige botsing in het uitduel bij RKHSV- een kaakbreuk van spits en clubtopscorer Chris Frauenrath. Het maakt het er allemaal niet eenvoudiger op. Vechtlust herbergt de ploeg van trainer Gino Curfs in ieder geval nog steeds in voldoende mate. Dat bleek ook nu weer.

Nadat de eerste minuten voor SCG waren wist de bezoekers uit Bleijerheide het duel in evenwicht te brengen. Voor doelgevaar kon men in eerste instantie dan weer niet zorgen. Aan de andere kant kwam SCG tot wat meer dreiging, maar veel leverde ook dat niet op. Een paar afstandsschoten die precisie misten, daar bleef het in feite bij. Behalve dan een treffer na een solo door het centrum van Daan Konings. Dat doelpunt evenwel vond na overleg met KVC-grens Pedro Vermeulen geen genade in de ogen van scheidsrechter Andre Pennings uit Jabeek. Aan SCG-kant vielen geen protesten waar te nemen, reden genoeg om aan te nemen dat de scheids tot een goed eindoordeel was gekomen.

Na de hervatting volgden de feiten elkaar in razend temp op. Het eerste wapenfeit was voor de thuisclub. Ricardo van de Hove zette op links voor, Tristan Jaspars liet bij de tweede paal een kopbal van zijn hoofd vertrekken, de bal ging via de handen van doelman Lars van der Weide tegen de lat en in de rebound schoot Daan Konings de 1-0 tegen de touwen. KVC Oranje was nog niet goed en wel van de schrik bekomen of het stond 2-0. Iggy Pustens kon na onnodig balverlies van KVC Oranje in het middenveld door het centrum oprukken en de 2-0 tegen het net schuiven.

Op 5 november 1989 -de schrijver dezes werd die dag 33 jaar- had Roda JC-trainer Jan Reker een ingeving. Spits John van Loen was geblesseerd en moest tegen Willem II verstek laten gaan. Jan Reker had verder geen geschikte aanvallers als optie en zette Rene Trost, verdediger van professie in de punt van de aanval. Trost verbaasde vriend en vijand en scoorde een hattrick. Willem II werd, net als afgelopen vrijdag, verrast en ging kopje onder. In 1989 werd het op Kaalheide 4-1, nu, in Tilburg, wonnen ‘Koempels’ met 3-2. 

Gino Curfs, trainer van KVC Oranje, zal daar niet aan hebben gedacht, maar, niet voor het eerst, verscheen bij KVC Oranje routinier Ruud Vanhauten, net als Trost een geboren verdediger, veelvuldig in de frontlinie. Die move bleek succesvol. Ben Vloeberghs liet vanaf links een hoge, strakke  voorzet vertrekken en Ruud Vanhauten kopte bij de tweede paal buiten bereik van thuisclubkeeper Tom Vissers tegendraads binnen: 2-1. Even later was het opnieuw prijs voor de bezoekers: Lloyd Vromen nam op links met zijn rechter een hoekschop. De indraaiende bal bereikte bij de tweede paal Ruud Vanhauten. Diens kopbal leidde tot een kluts, waarna het speeltuig voor de voeten van de routinier terechtkwam. Vanhauten tikte simpel in: 2-2.

SCG leek te wankelen, Vanhauten op weg naar een evenaring van de prestatie van Rene Trost. Het zou echter anders lopen. KVC Oranje had een zege nodig en ging ook op jacht naar meer. Dat leidt uiteraard tot -bewust genomen- risico’s. Fouten kunnen dan fataal zijn. Dat gebeurde. Als gevolg van balverlies kon Iggy Pustjens op rechts doorstomen en de 3-2 binnen schieten. Tristan Jaspars besliste de confrontatie definitief door de 4-2 te laten aantekenen.

KVC Oranje gaat volgende week op bezoek bij vv Scharn, een van de topploegen in 3A. SCG gaat naar Hoensbroek, voor een duel tegen de gelijknamige FC.

Tekst Werner Nijssen (KVC Oranje)

Foto uit archief: Peter Trompetter Fotografie