Extinction Rebellion

Op woensdag 20 maart houdt Extinction Rebellion een nieuwe demonstratie bij het Waterschap Limburg tegen de giflozingen van Chemelot in de Maas. Tijdens deze demonstratie rouwen zij om alles dat geschaad wordt door de giflozingen van Chemelot. XR rouwt om het waterleven in de Maas, de omringende natuur en om de mariene ecosystemen die kapotgaan. En ze rouwen om de mensen die schade (zullen) ondervinden door deze giflozingen in ons drinkwater.

Extinction Rebellion demonstreert woensdag 20 maart in Roermond. Een rouwstoet van diepbedroefde XR-activisten loopt vanaf 14:00 uur vanuit de Munsterkerk naar de Maria Theresialaan, waar het kantoor van Waterschap Limburg is gevestigd. Daar aangekomen zullen ze rond half drie buiten het pand hun demonstratie voortzetten om ook bij de leden van het Waterschap aandacht te vragen voor de situatie rondom de vergunning van Chemelot. Als de vergadering start zullen diverse XR-activisten het woord nemen tijdens het spreekrecht. Zij proberen nogmaals de leden van het Waterschap ervan te overtuigen dat zij verantwoordelijkheid dienen te nemen en Chemelot moet dwingen te stoppen met lozen in het drinkwater dat de Limburger via stemrecht onder toezicht en in vertrouwen aan het Waterschap heeft gegeven.

Sinds jaar en dag loost Chemelot vele schadelijke stoffen in het Limburgse drinkwater. Door de uiterst vakkundige inzet van Waterleiding Maatschappij Limburg wordt het water redelijk gezuiverd. Een inzet die Chemelot ook zou kunnen doen, maar vooralsnog wordt ervoor gekozen de Limburgse burgers te laten betalen voor schoner drinkwater.

Een volstrekt omgekeerde wereld natuurlijk. Een rondje langs enkele Limburgse burgers leert ons dat ook zij schrikken als ze geconfronteerd worden met de feiten. Ze realiseren zich dat als Chemelot haar verantwoordelijkheid zou nemen, Limburgers dus schoner en goedkoper drinkwater zouden krijgen, terwijl nu door toedoen van Chemelot ze niet alleen vervuild drinkwater drinken, maar ook nog duurder uit zijn, omdat WML de kosten van zuivering verhaalt op de burger en niet op Chemelot.

Het Waterschap is verantwoordelijk voor de kwaliteit van ons water en moet er onder andere voor zorgen dat onze regionale wateren schoon zijn zodat de visstand op peil blijft. Zij lijkt hier een belangrijke slag te hebben gemist. Ze staan deze giflozingen van Chemelot al decennia toe en hebben een vergunning verleend waarbij de kwaliteit van het Maaswater niet verschoond blijft van deze schadelijke stoffen. Nu dit alles boven tafel komt, lijkt het Waterschap nog steeds niet overtuigd van haar eigen tekortkomingen. Ze laten de situatie voortbestaan en kiezen ervoor de Limburgse burgers elke dag te confronteren met slechtere kwaliteit van drinkwater dan noodzakelijk is. 

“Chemelot’s reactie op onze acties is ronduit kinderlijk. Ze verschuilen zich achter regelgeving en hun vergunning en roepen hard dat ze het goed doen, want ze lozen minder dan in de vergunning toegestaan is. Maar dan nog lozen ze elke dag grote hoeveelheden schadelijke stoffen in ons drinkwater, ondanks dat veel van die stoffen er door Chemelot uit zouden kunnen worden gefilterd als zij daarin zouden investeren. Deze giflozingen moeten gewoon stoppen!”, aldus XR.

Extinction Rebellion roept ieder die hun acties steunt op naar het Waterschap te komen om met hun aanwezigheid hun stem te laten horen. “Als het Waterschap en Chemelot niet willen luisteren, komen we terug. En we blijven terugkomen met nog veel meer.”, belooft XR als waarschuwing aan beide organisaties.

Bron: extinctionrebellion