State of Unrest XL, het meest geanticipeerde muzikale evenement van het jaar, zal op 23 maart 2024 voor de tweede keer plaatsvinden in de gerenommeerde Music Dome in Kerkrade.

“Ons evenement is meer dan alleen een leuk feestje. Het staat symbool voor een tegenbeweging. Een beweging tegen de uniformiteit en commercie die onze sector dreigen te overspoelen.” aldus organisatoren Yorick Wagenaar en Kay Simons.

In deze tijd van een constant veranderend cultuurlandschap in Nederland, waar vanuit overheidsbeleid steeds minder ondersteuning beschikbaar is en kleine organisaties worden geconfronteerd met immense uitdagingen om succesvol te kunnen zijn, veranderen poppodia langzaam in winst georiënteerde bedrijven, waarbij de nadruk niet langer ligt op ontwikkeling van de lokale culturele sector en de lokale artiesten, maar steeds vaker op het behoud van het podium zelf. Tel hierbij de sluiting van culturele broedplaats Landbouwbelang en het afschaffen van het Bruisfestival in Maastricht bij op en de keuze wordt ineens erg beperkt.

“State of Unrest XL is meer dan alleen een cultureel evenement; het is een statement. We leven in een tijd waarin de cultuursector wordt gedomineerd door grote investeringen en bekende namen, waardoor de diversiteit en authenticiteit van onze culturele expressie in gevaar komen. State of Unrest XL is onze manier om een tegengeluid te laten horen en een ruimte te creëren waar lokale creativiteit en vernieuwing kunnen gedijen naast gevestigde namen. Een taak die in mijn ogen hoort binnen de culturele instellingen zoals een poppodium. Maar als zij het niet doen, dan doen wij het maar!.” vertelt Kay met veel passie. 

Door middel van een zorgvuldig samengesteld programma, belooft State of Unrest XL een unieke en prikkelende ervaring te bieden aan alle aanwezigen. Van opkomende lokale talenten tot reeds gevestigde namen die hebben gespeeld op Tomorrowland, Rampage, Let it roll en andere grote festivals, waardoor bezoekers worden uitgedaagd om de status quo te bevragen en nieuwe perspectieven te omarmen.

“State of Unrest XL gaat over meer dan alleen entertainment; het gaat over het creëren van een ruimte waarin diverse stemmen gehoord kunnen worden en waar innovatie en experimenten worden aangemoedigd,” voegt Yorick toe. “We geloven dat de toekomst van de cultuursector ligt in diversiteit, inclusiviteit en authenticiteit en we zijn vastbesloten om die visie te omarmen en te bevorderen.”

Kaartjes voor State of Unrest XL zijn nu verkrijgbaar via Music Dome

Bron: State of Unrest