service gilde landgraaf

Start 9.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Zwemcentrum In De Bende, Emmastraat Nieuwenhagen.

Thema: D’r nuije wêg.

Lang geleden was de Emmastraat (die pas zo heet sinds 1925) de enige doorgaande weg tussen Waubach en Schaesberg, Als ‘handelsverbinding’ was de passage van Nieuwenhagen voor zwaar geladen karren en wagens best problematisch vanwege de slechte weg met verschillende bochten. De overheid streefde naar een rechte weg, een echte ‘chaussee’ van Maastricht via Valkenburg en Heerlen naar Geilenkirchen. Die moest nieuw aangelegd worden. Dat gebeurde in 1781-1782.

Een van de problemen was het feit dat Ubach over Worms in Spaans/Oostenrijks gebied lag, waar hoge tol en doorvoerrechten geheven werden. Daarom besloot men de weg helemaal om Ubach over Worms heen te leggen door de heide. 

Die ‘Nuije wêg’ en alles wat daarbij kwam kijken vormt het thema van deze wandeling.

May Quaedflieg zal als gids fungeren en er met tal van historische weetjes een interessante wandeling van maken.

Tijdige aanmelding bij het Gilde gildelandgraaf@gmail.com of telefonisch tijdens kantooruren 045-5695680) is aan te raden in verband met de beperkte deelname. De lengte van de wandeling is 7 kilometer. Deelname is kosteloos. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Ook in slechte weersomstandigheden, met uitzondering van stortregen, gaat de wandeling door.

Service Gilde Landgraaf wenst u veel wandelplezier toe.

Bron: Service Gilde Landgraaf