Pensive male freelancer takes break keeps hands behind head poses at desktop works on laptop computer has thoughtful expression thinks about future plans plans week dressed in black t shirt.

Stel je voor: je belandt onverwacht in een juridisch geschil. Of het nu gaat om een conflict met je werkgever, een discussie over een aankoop, of een probleem met je huurcontract. In zulke situaties kan een rechtsbijstandverzekering heel waardevol zijn. Maar wat houdt deze verzekering eigenlijk in? En wanneer maak je er gebruik van? Je leest het in dit artikel.

Wat houdt het in?

Een rechtsbijstandverzekering biedt dekking voor juridische kosten die je kunt maken bij een conflict. Denk hierbij aan kosten voor advocaten, juridisch advies en eventuele gerechtelijke procedures. Met deze verzekering kun je dus rekenen op professionele ondersteuning en financiële bescherming wanneer je in een juridisch geschil verwikkeld raakt. Deze verzekering staat ook wel bekend als de verzekering juridische bijstand.

Wanneer gebruik je hem?

Je hoopt natuurlijk nooit in een juridisch geschil terecht te komen en je doet vast ook je best om geen problemen te zoeken met anderen, maar het kan iedereen overkomen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zegt men ook wel. In zo’n geval wil je zeker weten dat je goed beschermd bent. Een rechtsbijstandverzekering komt van pas wanneer je te maken krijgt met bijvoorbeeld een arbeidsconflict, een geschil met een huurbaas, of een consumentengeschil. Ook bij verkeersconflicten of juridische kwesties rondom belastingen kan deze verzekering van grote waarde zijn. Heb je namelijk geen verzekering, dan kunnen de kosten hoog oplopen.

Wat wordt er gedekt?

De dekking van een rechtsbijstandverzekering kan verschillen per polis en verzekeraar. Het is dus lastig om een eenduidig antwoord te geven op de vraag wat er precies gedekt wordt. Over het algemeen worden kosten voor juridische bijstand en rechterlijke procedures gedekt. Ook kun je vaak rekenen op juridisch advies en/of bemiddeling. Let wel op eventuele uitsluitingen en beperkingen in de polisvoorwaarden. Zo worden er geen kosten gedekt voor conflicten die al speelden voor je de verzekering afsloot, of conflicten waarvan je verwachtte dat ze eraan zaten te komen.

Hoeveel kost het?

De premie voor een rechtsbijstandverzekering hangt af van verschillende factoren, zoals je gezinssituatie en de gewenste dekking. Een precies bedrag noemen is dus lastig, maar gemiddeld liggen de kosten tussen de € 10 en € 5 per maand. Het kan lonen om de prijzen van verschillende verzekeraars te vergelijken. Staar je echter niet blind op de prijzen, want het belangrijkste is uiteindelijk om voldoende dekking te hebben.

Kun je besparen?

Het is mogelijk om te besparen op je rechtsbijstandverzekering. Zo kun je soms profiteren van pakketkortingen door meerdere verzekeringen bij dezelfde aanbieder af te sluiten. In sommige gevallen kan je totale korting oplopen tot boven de 10% als je bijvoorbeeld ook je autoverzekering en inboedelverzekering onderbrengt bij dezelfde verzekeraar. Niet elke verzekeraar biedt deze korting aan, dus check dit goed voor je je verzekeringen overzet.