Op zondag 24 maart stond de Heerlense derby tussen Heksenberg-NEC en Sporting Heerlen op het programma op Sportpark de Varenbeuk. Sporting Heerlen wist de afgelopen 4 wedstrijden niet meer te winnen en raakte de koppositie kwijt aan vv Scharn. Desondanks de slechte reeks doen zij wel nog altijd mee om het kampioenschap. Heksenberg-NEC wist van de laatste 4 wedstrijden er maar 1 te winnen en moet nog altijd oppassen dat het niet direct degradeert. Er stond voor beide ploegen dus genoeg op het spel vanmiddag.

Snelle voorsprong voor Sporting Heerlen

Nadat de resultaten tegenvielen de afgelopen weken waren de bezoekers vastberaden om deze slechte reeks te beëindigen vanmiddag. Ze begonnen dan ook sterk aan het treffen met stadsgenoot Heksenberg-NEC. Na slechts 1 minuut gespeeld te hebben stond de 0-1 al op het scorebord. Een bal vanaf links belandde bij de tweede paal bij Othman Azouzal. Hij kon uit de draai vervolgens de bal in de korte hoek achter doelman Kelvin Roolant schieten. Sporting Heerlen bleef in de openingsfase van het duel de bovenliggende partij en zorgde ervoor dat tegenstander Heksenberg-NEC niet echt aan voetballen toe kwam. Ondanks het lichte veldoverwicht en de stijgende lijn ten opzichte van de voorgaande weken was het spel nog altijd niet voldoende om een tegenstander echt pijn te doen. Er werden nog steeds te weinig echte mogelijkheden gecreëerd en te weinig tweede ballen veroverd. Heksenberg-NEC stelde daar op haar beurt ook bar weinig tegenover. Sporting Heerlen-doelman Mik Dohmen hoefde dan ook geen een keer reddend op te treden. Enkele minuten voor rust kreeg Sporting Heerlen uit een standaardsituatie nog een mogelijkheid om de voorsprong te verdubbelen. Een vrije trap vanaf rechts belandde bij de helemaal vrij staande Makram Bouchaara, maar zijn poging miste net de juiste richting en belandde naast het doel. Dit resulteerde in een ruststand van 0-1.

Penalty zorgt voor beslissing

In de tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld. Sporting Heerlen had licht de overhand op het veld, maar deed te weinig met het balbezit. Heksenberg-NEC speelde veelal de lange bal en wist eigenlijk nauwelijks tot niets te creëren. De wedstrijd leek een beetje dood te bloeden, maar rond de 70ste minuut dook de thuisploeg ineens op voor het doel. Nadat een lange crossbal door de Sporting Heerlen defensie niet goed op waarde werd geschat ontstond er een serieuze kans voor Boyd Joosten. Hij stuitte echter op doelman Mik Dohmen, die zijn enige werk van de wedstrijd goed verrichtte. Enkele minuten later lag de bal aan de andere kant van het veld op de stip. Luca Pelt werd gevloerd in de zestien meter en versierde hiermee een strafschop. Zaid Akachar wist wel raad met dit buitenkansje en schoot in de rechterhoek de 0-2 tegen de touwen. Na dit moment was de wedstrijd wel beslist. De thuisploeg probeerde het nog wel, maar aan de uitstraling was af te lezen dat ze er weinig vertrouwen meer in hadden. Sporting Heerlen kreeg in de slotfase nog enkele mogelijkheden om de score nog verder uit te breiden, maar mede door slordigheden en een beetje pech bleef het vanmiddag bij 0-2. Deze uitslag zorgt er samen met de gunstige uitslagen op andere velden voor dat Sporting Heerlen wederom koploper is in deze 3de klasse.

Strijd gaat volop door na Pasen

Volgende week is er vanwege Pasen even geen voetbal, maar de week erop dendert de competitie verder. Sporting Heerlen ontvangt dan op eigen veld vv Bunde. Heksenberg-NEC gaat op zoek naar eerherstel in Hulsberg tegen de plaatselijke SV.

Bron: Niek Crombach