Het was een interessant en gezellig uitverkocht theatercollege van Maarten van Rossem in Parkstad Limburg Theater. Doorspekt met sarcasme, terwijl hij in het voorfilmpje zegt:”Geen cabaret”.

Hij wandelde met een glas thee op zijn dooie gemak over het podium vanaf een tafeltje waarop van alles lag. Uitzondering was het loopje van Balkenende met denkbeeldige schoenen met lichteffecten en geluidjes “Je kunt zo een hele show geven”.

De microfoon lag op een rood fluwelen kussentje, maar toen hij dat optilde, bleek het nagenoeg geen zand meer te bevatten en slap te hangen. als een soort sjaal. Hij snoot tussendoor in dezelfde zakdoek. Enkelen in het publiek kokhalsden bij zijn plastische formulering over hoe je met het slijm en het wc papier kunt kleien. Nee, geen long covid, zoals zijn vrouw suggereerde, maar het zou door ouderdom komen; hij is immers 80 … “En dan opnieuw getest worden voor het rijbewijs. Waarom zo ingewikkeld? Wat een verschil met de jaren 50.” “Bel Pechtold, die ken je toch!”, adviseerde men. “Je hebt geen idee hoe corrupt dit land is.”

Vanaf het begin peilde hij het publiek om te weten wat de zaal wist. Zo ontstonden interacties en gelach, maar zelf viel hij niet uit de (grumpy) toon. Hij raakte desondanks de draad weleens kwijt en dan kwam er iets verrassends. Jammer voor de vragen die er daardoor resteerden en niet meer na afloop beantwoord konden worden, omdat hij vrij snel is vertrokken.

Van Rossem was positief verrast over Heerlen, samen met broer en zus, ondanks de negatieve berichtgeving.. “Je wordt niet beroofd door een drugscrimineel” en vond dat de arbeiderswijk op de heuvel leuk is opgeknapt. “Het Maankwartier kostte minder dan 40 miljoen. Hou dan het vijvertje schoon want hoe staat het nu om het te versieren met condooms?”

“Kunt u zich daarin vinden dat in de Nederlandse politiek niets is veranderd? Men heeft gestemd op basis van sentiment. We krijgen geen kinderen en geen immigranten.”

Elke 4 jaar is er een nieuwe “verlosser.” Daarna gaat die ruzie maken. Eerst Pim. Iemand heeft op hem gestemd. “Ik ben bereid een vergissing te vergeven.” Pim begon met het woord islamisering. Waarschijnlijk slechts 5,2% van de bevolking bestaat uit moslims. Zijn die in staat de andere 95% te bekeren?

 

Hoe zit de Nederlandse economie in elkaar? Het valt in de praktijk wel mee met migratie. En zonder migranten, geen koeriers met pakketjes. Er waren 55000 Nederlanders teruggekeerd naar Nederland. Die werden meegerekend als immigranten. Waarom heeft PVV zoveel stemmers? “Alles was al bedorven voor het in de ijskast ging.” De PVV wil uit de EU: ”Als hij nou uit de unie gaat, dan zitten wij snor”.

Over Rutte: “Als ik een van de NATO-mannen zou zijn, dan denk ik dat er een steekje los zit.” “Nou, één steekje?”, riep een toeschouwer. Op vragen als wie heeft op Wilders, Ouwehand, of Thierry gestemd, wie herinnert zich de hongerwinter, de verkiezingsuitslag van ’67 (Boomers kregen toen de schuld van alles.), wie gaat zorgen voor ouder wordende babyboomers, reageerde men uit het publiek met “Niemand”.

Wie komt z’n wagentje duwen? “Of moet ik mezelf naar beneden werpen van het  balkon en dan toch nog overleven?” Zijn eega ging voor haar derde gebroken heup van ziekenhuis naar revalidatiekliniek. Vele kamers waren leeg door personeelsgebrek.

Over rechtszaken: “Ik word gek van dat liedjesgedoe! Onjuist om mensen zoals Marco Borsato jarenlang te laten bungelen; laat ze een jaar geen liedjes meer maken.”

Deed het microfoonkussentje om de nek. Had hij keelpijn? Voorstel: “Misschien kunnen we nog een andere avond doen? Met ouderwets bord met krijtjes? Vraag aan de directie 2 krijtjes. Je krijgt er maar 1. Ga dan nóg een keer voor nog 1. In de jaren 50 was dat de vernedering vd leerling.” (Slimme Maarten ging 17x.)

Conclusie blijft: “Wie wil mijn rolstoel duwen?” …

Foto en Tekst: Kitina Bless