Tentoonstelling geblinddoekt door Scientist Rebellion en Extinction Rebellion

Alledaagse Mensen

In Valkenburg zijn vrijwel alle sculpturen van de populaire tijdelijke tentoonstelling Alledaagse Mensen in de nacht van 18 op 19 Mei geblinddoekt en voorzien van borden die de aandacht vestigen op de klimaatcrisis. Dit is gedaan als onderdeel van de Statue Sunday actie van Scientist Rebellion (SR) en Extinction Rebellion (XR).

SR en XR roepen regeringen, multinationals en de mondiale ultra rijke elite hiermee op hun verantwoordelijkheid én adequate maatregelen te nemen. ‘Kijk niet langer weg. Gewone, alledaagse mensen zijn daar de dupe van.’

Overstromingen

Twee weken geleden stonden huizen en bedrijven in de gemeente Valkenburg opnieuw blank na extreem veel regen in korte tijd. Al bij anderhalve graad opwarming van de aarde lijkt dit een jaarlijks terugkerend fenomeen. De frequentie en hevigheid ervan nemen toe, want de regering in Nederland laat burgers in de steek. Ze pakt de oorzaken van de klimaatcrisis niet aan. ‘Na ons de zondvloed’ lijkt het motto. In Zuid-Limburg gaat dat niet op: daar is het ‘Pompen of verzuipen’.

De zondvloed is er realiteit.

Honderden slachtoffers

2023 kende veel weersextremen. Bosbranden in Griekenland en Portugal; op Maui, wat vele levens kostte. Hittegolven en extreme droogte in Spanje, overstromingen in Slovenië.

2024 is pas vijf maanden oud en er zijn alweer honderden doden gevallen door overstromingen in Brazilië, Afghanistan en Sumatra.

SR en XR winden er (g)een (blind)doekje om. ‘De feiten ontkennen, bagatelliseren of verdraaien is cynisch. Het kán gewoon niet meer; het is vijf over twaalf. We zitten midden in een uitstervingsgolf; soort na soort belandt op de rode lijst en legt het loodje. Ook mensen sterven. En degenen die het minste bijdroegen aan de klimaatcrisis betalen de hoogste prijs.’

Respectvol

De tentoonstelling Alledaagse Mensen zet gewone mensen prachtig en terecht in het zonnetje.

De beelden werden geblinddoekt door andere gewone, alledaagse mensen.

‘Dat doen we altijd voorzichtig en met respect en hier helemaal. De sculpturen zijn ons evenbeeld. We zijn het zelf – mensen die zien dat hun bestaanszekerheid, die van hun kinderen, die van talloze mensen en andere vormen van leven wereldwijd bedreigd wordt.’