4 van de 5 Nederlanders positief over opvang vluchtelingen

Het merendeel van de Nederlanders staat positief tegenover opvang van vluchtelingen die vanwege oorlog en geweld hun land hebben verlaten. Onderzoek in opdracht van VluchtelingenWerk Nederland laat zien dat 4 van de 5 de Nederlanders aangeven dat deze mensen welkom zijn. Ook zegt 59% van de ondervraagden bereid te zijn om vluchtelingen die bij hen in de straat komen wonen, te helpen. Een groot deel daarvan zou een praatje met ze willen maken of hen wegwijs willen maken in de buurt. 87% van de ondervraagden geeft aan ook zelf geholpen te willen worden, als zij ons land ooit zouden moeten ontvluchten.

Positieve boodschap

Het onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard Direct / Kien in het kader van de nieuwe campagne van VluchtelingenWerk Nederland, #rekenopmij. Hierin vertellen ‘gewone Nederlanders’ waarom zij het belangrijk vinden om open te staan voor vluchtelingen. “Het vluchtelingendebat wordt veelal gedomineerd door protest en negatieve geluiden. Maar wij hebben het afgelopen jaar ook van zoveel mensen gehoord dat ze vluchtelingen een warm hart toedragen. Deze positieve berichten worden vaak overschaduwd. Met deze campagne willen wij ook dit positieve geluid een plek geven”, zegt Dorine Manson, algemeen directeur van VluchtelingenWerk Nederland. Wat opvalt in de resultaten, is dat er geen grote verschillen per leeftijdscategorie zijn of tussen mannen en vrouwen. Ook maakt het niet uit waar iemand woont: de bereidheid om te helpen is overal in het land even groot. “Het is ontzettend belangrijk dat vluchtelingen zich snel thuis voelen en actief mee kunnen doen om iets te maken van hun nieuwe bestaan in Nederland. Dat kan niet zonder de hulp en steun van de Nederlandse bevolking”, aldus Manson.

  • Lees hier de resultaten van het onderzoek na.

Geef een reactie