Tentoonstelling Nieuwe expo! Bouwen om te baden

 

 

 

Het Thermenmuseum in Heerlen vanaf  14 oktober de tweede tentoonstelling rondom het onderzoek naar het Heerlens Romeins Badhuis. Deze tentoonstelling laat zien hoe de Romeinen met de introductie van nieuwe materialen en technieken de bouwkunst en architectuur blijvend hebben veranderd.

Bouwen als Romeinen

Hoe bouw je enorme stenen gebouwen zonder hijskranen, betonmolens, bouwliften en graafmachines? Daar kom je tijdens deze expo achter, de Romeinen gebruikten namelijk meer dan alleen kracht. We gebruiken in de hedendaagse bouw nog kunsten uit de Romeinse bouw. Tegenwoordig bouwen we nog steeds met baksteen, leggen we dakpannen en plaatsen we vensterglas, ook een Romeinse vinding.

Specialisten vertellen 
In de tentoonstelling nemen de specialisten uit het onderzoeksteam de bezoeker mee in hun onderzoek en laten ze zien hoe ze op zoek gaan naar sporen die de Romeinen op de bouwmaterialen hebben achtergelaten; informatie die helpt bij het reconstrueren van het verhaal van het badhuis, het best bewaarde Romeinse gebouw van Nederland.

Romeinse pottenbakkersoven
Naast de expositie ‘Bouwen om te baden’ bezoek je vanaf 14 oktober tevens een aparte expozaal over de Heerlense Pottenbakkersoven. Met informatie rondom Heerlens laatste vondst: de pottenbakkersoven. Deze werd onlangs ontdekt bij de opgravingen op het Tempsplein in Heerlen. Het bijzondere aan deze ontdekking: de oven is nog grotendeels intact! De Heerlense Pottenbakkersoven neemt je mee op reis, van de ontdekking tot het transport naar het museum. Alle aspecten komen aan bod. De oven staat komend jaar veilig te drogen. Maar wij nemen je mee in het proces.

TIP: Iedereen die het Thermenmuseum bezoekt, ontvangt een toegangskaart die de rest van 2016 geldig is.

Tekst Thermenmuseum

Geef een reactie