schrit_tmacher festival blijft zichzelf overtreffen.

 

 

 

 

Ieder jaar op opnieuw denken kunst, cultuur en dansliefhebbers na afloop van het schrit_tmacher festival: absolute top! Beter dan dit kan eigenlijk niet! Maar toch blijft schrit_tmacher zichzelf alsmaar overtreffen. Grondlegger en festivaldirecteur Rick Takvorian en zijn rechterhand Stefanie Gerhards slagen er in nauwe samenwerking met Bas Schoonderwoerd, directeur van de Parkstad Limburg Theaters, dan ook altijd weer in om compagnies te strikken, die mondiaal artistieke grenzen weten te verleggen. Ook tijdens de 22ste editie van 7 maart tot 9 april, in Heerlen, Aken en voor het eerst in Eupen – belooft schrit_tmacher festival haar status van mooiste eigentijdse danscultuur in de Euregio weer helemaal waar te maken.    

schrit_tmacher 2017 opent op dinsdag 7 maart om 20.00 in Theater Heerlen. Het Scappino Ballet Rotterdam brengt met  ‘Pablo’: een enerverend spektakelstuk met dans, theater en orkest over het Spanje van Pablo Picasso. Pablo gemaakt door Marcos Morau, een van de nieuwe, grote Europese choreografen. Via de levensloop van Picasso wordt het publiek meegenomen in de ontwikkeling van de Spaanse maatschappij tijdens wereldoorlogen, dictatuur en hervormingen. Tegelijkertijd geeft Morau een ontroerend kijkje in de Spaanse ziel en temperamentvolle volksaard met diepe emoties en de worsteling tussen traditie en vernieuwing Sinfonia Rotterdam speelt livemuziek met werken van Tsjaikovski en Ravel, aangevuld met Spaanse en Franse volksliederen.

Woensdag 8 maart om 20.30 is in Theater Heerlen HUI is een gewaagde samenwerking tussen Taiwanese dansers, een Spaanse en een Taiwanese choreograaf, onder Britse artistieke leiding, op muziek van de Chinees-Amerikaanse componist Tan Dun. De componist stelde voor om het simpel te houden en alleen de pianomuziek te gebruiken. Dat werden twee grandpiano’s. Op toneel verwijzen de berkenbomen naar de filosofische betekenis van de natuur waar Tan Dun inspiratie zoekt. Zijn pianomuziek is een reis door de seizoenen van het leven. Heimwee naar het dorp Si Mao, sjamanistische rituelen, het geluid van water, zijn woonplaats New York waar vriend en mentor John Cage de muziek van Tan Dun prees als de stem van de natuur waarin we leven maar waar we al te lang niet naar geluisterd hebben.

Zaterdag 11 en zondag 12 maart is schrit_tmacher festival voor het eerst te zien op een nieuwe bijzonder locatie te weten Der Alter Schlachthof, Kulturzentrum Eupen. Het Brusselse gezelschap Chaliwaté toont het programma Jetlag, dat in 2016 werd genomineerd voor de Belgische ‘Prix de la Critique’ in de categorie ‘beste circusvoorstelling’. In hun werk brengen ze modern bewegingstheater, dans en acrobatiek samen, altijd voorzien van een ontroerende en komische noot. In Jetlag ontmoeten drie personen elkaar in het niemandsland tussen twee luchthavens: twee verliezen zich in hun samenzijn, één is verloren in al zijn eenzaamheid. De absurde dromen en humoristische twisten doen denken aan het universum van Jacques Tati. Aanvang 20.00.

Ook op woensdag 22 maart en donderdag 23 maart toont schrit_tmacher festival op de nieuwe bijzonder locatie in Eupen een bijzondere voorstelling: 4 x 4 ephemeral architecturesn. In 4 x 4 komen twee compleet verschillende werelden samen: klassiek ballet en jongleerkunst. Klassiek ballet wordt beschouwd als de hoogste kunstvorm, jongleerkunst staat – vaak onterecht – veel minder hoog in aanzien. Toch hebben beide kunstvormen veel gemeen. Ze bestaan beide uit bewegingen door ruimte en tijd en laten in deze hoedanigheid een onzichtbaar spoor van vluchtige structuren achter. In 4 x 4 gebruiken acht dansers en jongleurs het toneel tegelijk en met elkaar, en stellen zich zo open voor een spannende dialoog tussen beide podiumkunsten. Het stuk ontstond onder de regie van jongleur en oprichter van het gezelschap, Sean Gandini, die samenwerkte met choreograaf Ludovic Ondiviela, een voormalig danser van The Royal Ballet. De muziek ‘Suspended opus 69’ is een originele compositie van Nimrod Borenstein.

Ook in Aken, waar schrit_tmacher festival 22 jaar geleden het eerste daglicht zag, staan in Fabrik Stahlbau Strang weer enkele bijzondere higlights geprogrammeerd. Bijvoorbeeld Ce Que Le Jour Doit à la Nuit, een wervelende en fascinerende tussenwereld uit oost en west. Twaalf dansers, overwegend streetdancers en hiphoppers uit Algerije en Burkina Faso brengt dit moderne werk en alle denkbare stijlen van de streetdance tot aan de dans van de derwisjen samen. Te zien van vrijdag 17 maart tot en met zondag 19.03. Aanraders zijn ook de Zwitserse Compagnie Linga – een zeer eigen mix uit innovatie en hoogstaande artistieke kwaliteit gepositioneerd als een van de belangrijkste onafhankelijke gezelschappen van Zwitserland, die zorgen voor avondmaalachtige taferelen, die herinneren aan de werken van Caravaggio en MM Contemporary Dance Company dat in 2010 de Italiaanse ‘Danza&Danza Award’ voor beste gezelschap in opkomst van Italië won. Voor zijn nieuwe versie van de Bolero liet Merola zich inspireren door de oneindige dimensies van menselijke relaties en de ‘onzichtbare scheidingswand’ tussen man en vrouw. Een abstracte metafoor van verleiding en onenigheid op de obsessieve herhalende klanken van Ravels partituur. In deze tweede versie van Rite of Spring die bij schrit_tmacher te zien zal zijn, wordt Strawinsky’s baanbrekende, aanstootgevende modernistische stuk door choreograaf Enrico Morelli als een rituele strijd om waardigheid geïnterpreteerd.

Het hoofdprogramma van schrit_tmacher is kortom een regenboog van kleuren en stijlen, fascinerende compagnies en boeiende stukken uit Italië, Israël, Taiwan, Canada, Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Nederland, Frankrijk, Algerije, Spanje en Groot-Brittannië. Daarnaast ook een bijzonder aantrekkelijk op de jeugd toegesneden programmapunt onder de noemer: GENERATION2.

De voorverkoop van schrit_tmacher start op 13 december om 11.00. Tip: ben er snel bij want de ervaring leert dat het geliefde festival de voorstellingen veelal in een vloek en een zucht zijn uitverkocht. Meer informatie via:  www.schrittmacherfestival.de

Scapino_Pablo_2_Photo Company

 

 

Geef een reactie