10 december ” Dag van de Mensenrechten.”

 

Zaterdag 10 december: Dag van de Mensenrechten

 

 

 

Activiteiten in Heerlen: 

14.00 uur: Schrijfmarathon in SCHUNCK* – Glaspaleis.

17.00 uur: fakkeloptocht door het winkelcentrum van Heerlen.

18.00 uur: gezamenlijke maaltijd en aansluitend vervolg Schrijfmarathon tot ± 21.00 uur.

Marathonschrijvers gezocht.

Brieven schrijven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Dat doen honderdduizenden op 10 december. Ze schrijven voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die worden gediscrimineerd om wie ze zijn of vastgezet werden omdat ze voor hun mening uitkwamen. Met succes. Gevangenen komen vrij, foltering stopt en onderdrukkende wetten worden aangepast. En mensen voelen zich enorm gesteund. De woorden van Albert Woodfox uit Amerika tonen hoe belangrijk dat is: ‘De berichtjes vanaf de andere kant van de gevangenismuur vormden een enorme bron van kracht voor mij in mijn voortdurende strijd voor vrijheid.’

Doe dit jaar ook mee. Schrijf tegen onrecht!

Amnesty International en HeerlenMondiaal nodigen u van harte uit om vanaf 14.00 uur mee te schrijven in het Glaspaleis te Heerlen op de eerste verdieping naast de Bagels en Beans. De Schrijfmarathon wordt onderbroken door een fakkeloptocht door het winkelcentrum.

Om ± 17.00 uur start de traditionele fakkeloptocht op de Saroleastraat / hoek Van der Maesenstraat (winkelcentrum Corio Center en de Hema). De fakkeloptocht voert door het winkelcentrum van Heerlen en geschiedt in stilte, slechts begeleid door het geluid van een trom. De tocht eindigt om ± 17:30 uur bij SCHUNCK* / Glaspaleis aan de Bongerd.

Aansluitende aan de fakkeloptocht wordt gezamenlijk een eenvoudige maaltijd gebruikt en vervolgens zal de Schrijfmarathon worden voortgezet.

Voor wie wordt dit jaar geschreven? Klik met de Ctrl-toets ingedrukt op de namen:

Aanvullende informatie:

  • De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd op 10 december 1948 aangenomen door de algemene vergadering van de Verenigde Naties. De universele verklaring is niet juridisch bindend, maar heeft in de loop der jaren grote morele betekenis gekregen als belangrijkste internationale standaard op het gebied van de mensenrechten.
  • Amnesty International werd opgericht in 1961 en streeft naar een wereld, waarin iedereen alle rechten geniet, die zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Amnesty doet onderzoek en voert actie gericht op het tegengaan en stoppen van ernstige schendingen van al deze rechten.
  • De Schrijfmarathon vindt dit jaar in Nederland voor de vierde keer plaats. Vorig jaar werden er vanuit Nederland maar liefst 101.892 handgeschreven brieven verstuurd aan foute bestuurders of aan gevangenen. Alle brieven samen vormen een enorme vuist tegen onrecht. Want machthebbers staan liever niet te boek als onderdrukker, folteraar of tiran. Ook de brieven voor de slachtoffers zijn heel belangrijk. Te weten dat er mensen over de hele wereld voor je opkomt, geeft ze de kracht om vol te houden. Yecenia Armenta uit Mexico, die na de Schrijfmarathon van vorig jaar vrijkwam, liet ons weten: “Ik las de brieven. Ik las ze allemaal. De brievenschrijvers doen het mooiste wat ze kunnen: mensen in onrechtvaardige situaties helpen. Het voelt fantastisch”. Armenta was zwaar gemarteld om haar een moord te laten ‘bekennen’.
  • Organisatie: Amnesty International afdeling Parkstad-Limburg in samenwerking met HeerlenMondiaal.

 

 

 

Geef een reactie