Dichtdraaien gaskraan in Groningen kost inwoners Parkstad fors geld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dichtdraaien gaskraan in Groningen kost inwoners Parkstad fors geld.

 

Als de gaskraan in Groningen wordt dichtgedraaid moeten vrijwel alle CV-installaties in de Parkstad snel vervangen worden. De huidige Cv-installaties kunnen namelijk alleen laagcalorisch gas uit Groningen aan en zijn niet geschikt voor het vervangende hoogcalorisch gas. Pas vanaf dit jaar zijn nieuwe Cv-ketels verplicht geschikt voor laag én hoogcalorisch aardgas.  

Laagcalorisch aardgas –L-gas – bevat 14 procent stikstof en daarmee minder energie. Door de export van het Nederlandse aardgas is de gasbel in Groningen fors geslonken. In 2015 importeerde Nederland voor het eerst bijna net zoveel aardgas als dat we in ons land verbruiken. Nederland importeert het gas uit Noorwegen en Rusland. Maar de huidige Nederlandse regering wil minder afhankelijk worden van Rusland en Gazprom. Dat heeft vrijwel zeker consequenties voor de hoogte van de gasprijs. Duitsland gaat vanaf 2020 over op hoogcalorisch gas. België en Frankrijk vanaf 2024.   Het kabinet heeft de plicht om nieuwe wijken op het gasnet aan te sluiten recent geschrapt.

Foto Lucho Carreno

Geef een reactie