In het Hellingbos zijn vernielingen aangericht. Zowel in het bos, alsook op het kerkhof van de Zusters van het Arme Kind Jezus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In het Hellingbos zijn vernielingen aangericht. Zowel in het bos, alsook op het kerkhof van de Zusters van het Arme Kind Jezus.

Burgemeester Richard de Boer: “We vinden het heel kwalijk dat dit gebeurt. Zowel voor de zusters, alsook voor onze inwoners en dan met name de vrijwilligers die er voor zorgen dat dit bijzondere gebied zo mooi onderhouden blijft. We begrijpen de behoefte aan cameratoezicht op het moment dat zoiets is gebeurd.

Maar we kunnen onmogelijk de hele gemeente of het bos vol hangen met camera’s. Dat is juridisch onmogelijk vanwege privacy en omdat de zware maatregel niet in verhouding staat tot het probleem. Hoe bedroevend het voor de betrokkenen ook is. Bovendien geloven we niet dat camera’s de oplossing zijn voor vandalisme. Een camera registreert, maar voorkomt niet. Met een bivakmuts op, of net buiten het zicht van de camera, kunnen vandalen gewoon hun gang gaan. Uit onderzoek blijkt ook dat cameratoezicht bij impulsief gepleegde delicten nauwelijks een preventieve werking heeft.”

Gemeente Simpelveld gelooft veel meer in een andere vorm van preventie. Bijvoorbeeld door kinderen en jongeren te betrekken bij het onderhoud van het Hellingbos. gisteren waren scholieren van basisschool de Meridiaan aan het snoeien in het bos. Vlak voor Pasen gaan jongeren van Gastenhof het zwerfafval opruimen in het Hellingbos.

Burgemeester De Boer: “Een hoge mate van betrokkenheid, het gevoel ‘dit is van ons, hier heb ik aan bijgedragen’, werkt volgens mij beter dan de grimmige sfeer en het idee ‘hier zal het wel niet veilig zijn’, dat je creëert met cameratoezicht.”
De politie en BOA surveilleren met regelmaat, ook in het hellingbos. Dat blijven ze in de toekomst onverminderd doen.

 

Foto’s Simpelveld

Geef een reactie