Een mooie primeur voor Zuyderland.

Op locatie Sittard-Geleen heeft afgelopen week een patiënt met hartfalen, als eerste ter wereld, een van de nieuwste types pacemaker voor cardiale resynchronisatietherapie (CRT) gekregen. Door deze slimme pacemaker van technologieproducent Medtronic maakt de technologie om hartfalen te bestrijden een stap voorwaarts. De implantatie werd uitgevoerd door cardioloog Dave van Kraay.

Met dit nieuwe type pacemaker zijn artsen nog beter in staat om een op maat gemaakte therapie voor hartfalen aan te bieden. De geleidingsdraadjes van dit type pacemaker bevatten vier elektrodes, waardoor de linkerhartkamer op twee plaatsen tegelijkertijd of achtereenvolgens kan worden gestimuleerd. Concreet ervaart de patiënt een  betere pompfunctie van het hart en minder vermoeidheid. Ook neemt de kans op hartfalenopname in het ziekenhuis flink af.

‘Deze pacemaker is de eerste ter wereld van product Medtronic’, zegt Van Kraay. ‘Extra voordeel is bijvoorbeeld ook dat er geen interne defibrillator meer nodig is, naast de pacemaker. De techniek zal vanaf nu vaker worden toegepast door de vakgroep Cardiologie bij Zuyderland. We zijn trots om deze pacemaker als eerste te hebben mogen plaatsen.’

In Nederland leven naar schatting bijna 142.000 mensen met hartfalen. Dit leidt jaarlijks tot 29.000 ziekenhuisopnames.

Foto Hartstichting.nl

Geef een reactie