Gedenkstenen voor redders Joodse kinderen in Brunssum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op donderdag 30 maart 2017 worden drie gedenkstenen in Brunssum onthuld. De gedenkstenen zijn een eerbetoon aan de Brunssumse gezinnen die tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen uit de handen van de bezetter hielden. Met deze plaatsingen komt het totale aantal gedenkstenen uit op vijf stenen. In november 2016 zijn de eerste twee gedenkstenen geplaatst.

 

De ceremonie op donderdag 30 maart begint met een bijeenkomst in de Brikke Oave aan het Lindeplein in Brunssum, om 13 uur. Aansluitend worden gedenkstenen onthuld, achtereenvolgens op het Engerplein, in De Ruyterstraat en in de Houserstraat.

De ceremonie wordt bijgewoond door de ambassadeur van Israël in Nederland, de heer Aviv Shir-On. Ook de honorair consul van Israël, de heer Benoit Wesley, zal aanwezig zijn. Twee bijzondere gasten zijn Jack Aldewereld en Alfred Strauss, die beiden tijdens de oorlog als kind in Brunssum ondergedoken hebben gezeten. De heer Aldewereld is in Brunssum blijven wonen. De 83-jarige Alfred Strauss komt speciaal voor de herdenking uit New York overgevlogen.

Gesmokkeld. In de geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog neemt Brunssum een bijzondere plaats in: hier, bij vele gewone gezinnen, werden tijdens de oorlogsjaren tal van Joodse kinderen ondergebracht, uit het zicht van de bezetter. Vele tientallen kinderen overleefden dankzij deze ‘pleeggezinnen’ de oorlog.

De kinderen werden door het verzet vanuit Noord-Nederland naar het zuiden gesmokkeld en ondergebracht bij gewone gezinnen, uit het zicht van de Duitse bezetter.  In Brunssum hebben tijdens de oorlogsjaren (1940-1945) meer dan 100 Joodse kinderen ondergedoken gezeten. Dit is een groot aantal, vergeleken met bijvoorbeeld Eygelshoven (2 kinderen), Landgraaf (30 kinderen) of Kerkrade (65 kinderen).

 

Onthulling .Om aandacht te vragen voor dit ‘stille verzet’ en voor de onvoorstelbare moed die toen door vele Brunssumse gezinnen is opgebracht, plaatst de gemeente Brunssum in elke wijk een speciale gedenksteen.

De eerste twee gedenkstenen zijn in november 2016 onthuld, in het Centrum en in de wijk Brunssum-Zuid. Op donderdag 30 maart wordt om 14.30 uur een gedenksteen onthuld aan het Engerplein (West), om 15.00 uur aan De Ruyterstraat (Oost) en om 15.30 uur aan de Houserstraat (Noord).

Foto®Lucho Carreno

Geef een reactie