Hoofdmenu

Van 3 tot 9 april 2017 is het Nationale Museumweek!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nationale Museumweek

Van 3 tot 9 april 2017 is het Nationale Museumweek!
Een week gevuld met kunst en cultuur, daar mag het Thermenmuseum niet bij ontbreken. In het museum is van alles te bekijken en te beleven; zo hebben we twee exposities, een gang expositie en natuurlijk ons topstuk: de opgraving. Bij aankoop van een kaartje krijg je van ons een jaarkaart cadeau, zo kun je wanneer je wil, heel 2017 het museum bezoeken.

Het hele jaar naar het museum!
De komende twee jaar staat het badhuis centraal. We onderzoeken de indrukwekkende restanten van het Romeins badhuis, het best bewaarde Romeinse (publieke) badgebouw van Nederland. Wat weet het badhuis ons allemaal te vertellen? Over zichzelf, zijn gebruikers en Coriovallum – de Romeinse stad die onder Heerlen ligt. Het hele jaar door is er van alles te doen in het museum; wisselende exposities, wandelingen en workshops. Met de jaarkaart kun je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom het onderzoek, ‘Zoeken naar de bron’.

Bouwen om te Baden
In het museum vindt ‘Bouwen om te Baden’, de tentoonstelling rondom ‘Zoeken naar de bron’ plaats. De tentoonstelling neemt je mee in de bouwwijze van de Romeinen en dan voornamelijk de technieken en materialen die zijn toegepast in het badhuis. Het laat zien hoe de Romeinen de bouwkunst en architectuur blijvend hebben veranderd. Tegenwoordig bouwen we nog steeds met baksteen, leggen we dakpannen en plaatsen we vensterglas, allemaal Romeinse vindingen.

En verder?
Naast ‘Bouwen om te Baden’ loopt de expositie, De Heerlense Pottenbakkersoven. Deze werd onlangs opgegraven op het Tempsplein in Heerlen. De expositie neemt de bezoekers mee in het verhaal van de oven, van ontdekking tot restauratie. Een expositie waarbij archeologie centraal staat.

Daarnaast hebben we een hele speciale gangexpositie in het museum. In deze expo staat het plakboek van Ben Hendrix centraal. Meneer Hendrix hield in de jaren ’70 al het nieuws rondom de opgraving en opening van het Thermenmuseum bij. Het resultaat: een fantastische verzameling waarbij het enthousiasme en de vechtlust voor het museum er vanaf spat.

Foto ®Lucho Carreno