Hoofdmenu

Festival ‘Spannungen’ doet haar naam bij de editie 2017 opnieuw eer aan .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Festival ‘Spannungen’ doet haar naam bij de editie 2017 opnieuw eer aan.

 

Verrassende, klassieke hoogstandjes en dát in de buitengewone ambiance van Duitslands mooiste Jugendstil Waterkrachtcentrale, in Heimbach. Het Festival ‘Spannungen’, in het imposante Art Nouveau gebouw uit 1904 aan de Rureifel, is van zaterdag 17 juni tot en met zondag 25 juni the place to be voor mensen die houden van exquisiete kamermuziek en zinnenprikkelende ervaringen.

Het ‘Festival Spannungen’, dat in 1998 werd opgezet door pianist en artistiek leider Lars Vogt, lokt dan ook niet alleen de kenners, maar ook muziekliefhebbers uit de Eurugio  die normaliter niet zoveel contact hebben met klassieke muziek. Met goede reden. ‘Spannungen’ is om eerdere redenen een adembenemende ervaring.

‘Spannungen’ staat voor de geproduceerde elektriciteit in de voormalige RWE- waterkrachtcentrale. Het imposante gebouw in de prachtige Eifel bergen werd in 1904 in Art Nouveau-stijl vervaardigd. Sinds 1998 is het voorzien in een spectaculaire setting voor het kamermuziekfestival ‘Spannungen’. De naam van dit muzikale evenement, dat topmuzikanten in de tweede helft van juni bij elkaar brengt weerspiegelt de programmatische ideeën van het festival: spanning en interactie. Het publiek wordt meegenomen op een muzikale reis van de barok tot hedendaagse werken. Bekende werken worden afgewisseld met nieuwe en minder bekende composities. Het zorgt altijd weer voor spannende en bijzondere contrasten. De spanning en interactie wordt versterkt door de architectuur van de Art Nouveau- centrale, aan de voet van de wild- romantische Eifel bergen. Enorme oude turbines, glanzende messing instrumenten, Art Deco lampen en nog veel meer zorgen voor een unieke ambiance.

Het internationaal gerenommeerde Kölner Kammerorchester voor de speciale gelegenheid gedirigeerd door Lars Vogt verzorgt op zaterdag 17 juni als opmaat het grote orkestconcert.  Topkwaliteit is gegarandeerd. Het Kölner Kammerorchester is het oudste kamerorkest van Duitsland maar kent een zeer jeugdige bezetting. Het orkest maakt sinds jaren furore met klassieke concerten in de fraaie Kölner Philharmonie en nationale en internationale gastoptredens. In 2017 is het orkest o.a.  te gast bij het Tongyeong Festival in Korea, het Festival Spannungen, het 4de Festival Internacional de Música do Marvão en in Nederland. In Heimbach staan Robert Schumann en Antonin Dvorák op het programma. Antonin Dvorák, maar óók Astor Piazolla, Pieter Ilittsch Tschaikowsky en nog meer orenstrelers staan ook op het menu bij het openingsconcert op zondag 18 juni aanvang is 19.00.  Maar eigenlijk geldt dat voor alle dagen. Het Festival Spannungen is op iedere concert dag een reis naar Heimbach waard.

Voor meer informatie, toegangskaarten en routebeschrijving zie: www.spannungen.de

Foto: H.Müllejans