Op de Brunssummerheide worden jaarlijks meerdere reeën en schapen doodgebeten door loslopende honden.

Landgoed Nijenburg, Alkmaar, Noord-Holland, Nederland, Europa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“ Op de Brunssummerheide worden jaarlijks meerdere reeën en schapen doodgebeten door loslopende honden. Alle honden hebben een jachtinstinct. Als een hond ‘wild’ ruikt, wordt dat instinct geprikkeld en wil de hond het dier dat hij ruikt opsporen.

Bijna alle dieren in de natuur zijn bang voor honden. Ook voor honden die ‘niets doen’. Komt een hond te dicht in de buurt, dan schrikken de dieren op en vluchten weg. Wanneer een hond een reekalf besnuffelt, dan draagt het kalfje zijn geur en laat de moeder haar jong in de steek. Aangezien een reekalf nog niet in staat is voor zichzelf te zorgen, zal het overlijden.

Daarnaast vinden er regelmatig bijtincidenten plaats tussen honden onderling en ontstaan er andere ongewenste situaties tussen de bezoekers van de Brunssummerheide. Graag maken wij u er op attent dat er een aantal losloopgebieden zijn voor honden en we willen u dan ook verzoeken om, indien u uw hond los wilt laten lopen, hier gebruik van te maken.

Deze gebieden staan op de onderstaande plattegrond van de Brunssummerheide aangegeven. In samenwerking met Natuurmonumenten en de gemeentelijke BOA’s (handhaving) zal er de komende maanden meer toezicht zijn op de heide en wordt er repressief opgetreden bij het overtreden van de aanlijnplicht.

Deze boete kost 90 euro. Wij hopen op uw begrip en medewerking en wensen u veel recreatief plezier toe op de Brunssummerheide.”

Foto-Natuurmonumenten

Geef een reactie