‘Mijn allereerste vakantie vergeet ik nooit meer’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mika is 12 jaar uit Eritrea en haar nieuwe vriendinnen uit Syrië en Kenia schudden met hun billen. Ze draaien rondjes, gooien hun armen in de lucht en zingen uit volle borst mee met een liedje dat uit de telefoon schalt.
 

Dan vallen er dikke druppels uit de lucht. Het deert de meiden niet, ze dansen vrolijk door. ‘Ja, we hebben een beetje pech met het weer,’ zegt Mika, die al maanden heeft uitgekeken naar deze vakantie. ‘Elke dag regen. Maar dat maakt niet uit, ik vind het hier supertof.’ Met een big smile: ‘We doen veel leuke dingen zoals dansen en knutselen. We zijn naar pretpark Slagharen geweest, we hebben gezwommen en gefietst.’

Slapen in tenten Twee jaar geleden was Mika voor het eerst mee met de kindervakantieweken die VluchtelingenWerk jaarlijks organiseert. Ze was net in Nederland en woonde toen nog in een azc. ‘Die vakantie was heel leuk. We sliepen in grote tenten bij een bos. Ik kon een heel klein beetje Nederlands verstaan, maar praten ging nog niet. Om te weten wat ik moest doen, keek ik steeds heel goed naar de andere kinderen. Aan het einde van de week begreep ik steeds meer. Er waren een paar andere kinderen uit Eritrea, dat vond ik wel heel gezellig.’

Ze liep op kapotte schoenen. Nora Niekus, die toen mee was als begeleider, herinnert zich nog hoe vrolijk Mika was. ‘Ze liep de hele week met een grote lach rond en stortte zich overal even enthousiast op.’ De kinderen uit Eritrea hadden bijna niks bij zich, weet Nora ook nog. ‘Mika liep op kapotte schoenen, elke ochtend plakten we haar zool vast met tape.’ Als verrassing kreeg Mikal op de laatste dag een paar nieuwe gympen van de begeleiders.

Paarse gympen ‘Ja, paars met blauwe gymschoenen, die heb ik nog steeds,’ vertelt Mika. ‘Ze zijn al lang te klein, maar ik wil ze niet weggooien. Nooit. Elke keer als ik die schoenen zie, denk ik weer even terug aan mijn allereerste vakantie. En dan word ik blij.’

Doe een gift en steun onze Kindervakantieweken

voor meer informatie www.vluchtelingenwerk.n

Foto vluchtelingenwerk

Geef een reactie