Speciale architectuurfilmdag i.s.m. Vrienden van SCHUNCK*architectuur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verenigde Staten, 2016 / 92 minuten

Regie: Matt Tyrnauer

Met: Thomas Campanella, Mindy Fullilove, Alexander Garvin, e.a.

Engels gesproken

 

               Zondag 9 april / 11.30 uur TICKETS

Deze inspirerende documentaire vertelt het verhaal van de Amerikaans-Canadese legendarische schrijfster en stadsactiviste Jane Jacobs en haar strijd om de historische NYC-wijken te redden van de draconische herontwikkelingsplannen van de meedogenloze makelaar Robert Moses in de jaren 1960.

Zij leefde van 1916-2006 en bracht een revolutie teweeg op het gebied van stadsplanning na het uitbrengen van haar boek ‘Death and Life of Great American Cities’ (1961). Zij bekeek de stad niet vanuit een stedenbouwkundig model maar vanuit de alledaagse observatie. Zij nam de mens als maat. Het plannen van grootschalige stadswijken van bovenaf met functiescheiding – het scheiden van wonen, werken en recreëren – was Jacobs’ nachtmerrie. Volgens haar moet een stad of straat juist diversiteit – een combinatie van functies – bezitten om een levend organisme te zijn.

Dit alles bracht haar regelmatig in conflict met Robert Moses en diens ideeën over de moderne stad, waar oude buurten door eenvormige woontorens werden vervangen en snelwegen dwars door woonbuurten werden gepland. De film is samengesteld uit een schat aan beeldmateriaal van de jaren twintig tot nu en interviews met tijdgenoten en deskundigen, en geeft zo een breed overzicht van dilemma’s en mogelijkheden in de moderne stad.

Deze film is onderdeel van de speciale architectuurfilmdag georganiseerd door de Vrienden van SCHUNCK*architectuur

Programma (ieder onderdeel optioneel)

11.30 uur: Inleiding door Ton van Mastrigt, voorzitter van de VvS*Architectuur

11.45 – 13.15 uur: Citizen Jane: Battle for the City

13.15 – 14.30 uur: Lunch in Mijn-Streek

14.30 – 15.45 uur: L’infinita fabbrica del Duomo

 

13.15 – 14.30 uur: Lunchplankje bij Brasserie MijnStreek:

Bruin en wit boerenbrood, 4 soorten beleg, rundvleeskroketje en kleine zuurkoolsoep. Geserveerd met een glas appel- of perensap en een kop koffie of thee na, voor de speciale “Vrienden” prijs van € 10,00 p.p.

 

Gasten dienen voor de lunch (€ 10 p.p.) – als ze daar gebruik van willen maken – zelf te reserveren o.v.v. ‘Filmdag-lunch’ via reserveringen@mijn-streek.nl of tel. 045-5772288

 

Indien gasten géén gebruik willen maken van bovenstaand aanbod is het ook mogelijk om a la carte te lunchen. Voor beide opties geldt dat dit

mogelijk is op basis van beschikbaarheid, reserveren via reserveringen@mijn-streek.nl of tel. 045-5772288.

https://youtu.be/Fwf5h3MIdRs

Filmhuis De Spiegel

Schunck 5.0 Bongerd 18

045 577 22 79

reserveringen

info@filmhuisdespiegel.nl

www.filmhuisdespiegel.nl

 

Geef een reactie