Bewoners van drie blokken van de witte woningen en de gemeente hebben de handen ineen geslagen, om parkeerplaatsen voor de woningen aan te leggen.

Gebruik van gemeentegrond voor de toegang. Samen de plannen uitwerken en het ontwerp maken. Met z’n allen materiaal inkopen. En nu vooral de buurtbewoners die de handen uit de mouwen steken om alles zelf aan te leggen. Daarmee wordt iets mogelijk dat anders volgens de standaard regels en werkwijze onmogelijk en veel te duur geworden zou zijn.

Het gaat hier om een al lang bestaande wens van de bewoners, vanwege veiligheid op de Unescostraat en het feit dat de Italiëlaan met veel geparkeerde auto’s vol stond.

Een tijdje geleden heeft buurtbewoner Berbel Vanderheyden bij mij aan de bel getrokken. Ik ben bij haar gaan kijken, en samen werden we het eens over deze aanpak. Buurtbewoners zoals Berbel, Marcel Faas en Joop Bosma, en gemeenteambtenaren hebben daarna de plannen uitgewerkt. Hoe leg je het aan, hoe zorg je er voor dat het voor de Vrieheidebewoners betaalbaar blijft, maar wel kwaliteit heeft.

Binnen de gemeente is dit ook niet de standaardwerkwijze, wat dat betreft moesten er een paar knopen doorgehakt worden. Maar ik ben er trots op dat we daarvoor de goede mensen in huis hebben.

Vanavond ben ik gaan kijken. Mannen die weten hoe ze zulke klussen moeten klaren, maar ook met een heel ander beroep. En ook de vrouwen met de schop aan de gang. En bij bewoners die het niet meer kunnen doen de andere bewoners het.

Er wordt veel gepraat over solidariteit, “buurtkracht” en dat soort woorden. In Vrieheide doen ze het, en Heerlen maakt het mogelijk.

Bron en Foto’s Afdeling communicatie-Heerlen

Geef een reactie